• Annita Smit bij haar werk 'Tekstverstrooiing' op de opening van de Papier Biënnale.
• Annita Smit bij haar werk 'Tekstverstrooiing' op de opening van de Papier Biënnale. Foto: Philippe van Heusden

Annita Smit exposeert op internationale Papier Biënnale

Algemeen 272 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De Bommelse kunstenaar Annita Smit exposeert op de Internationale Papier Biënnale in Rijswijk. Met kunstwerken gemaakt van flinterdun bijbelpapier.

Heel trots is Annita Smit (52) dat haar werk nu te zien is op deze spraakmakende tentoonstelling op het gebied van de internationale beeldende papierkunst. Het voelt als een vorm van erkenning na jarenlang hard werken en tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten.

Omslag catalogus

Bovendien siert een van haar werken, Ineengeschoven, het omslag van de catalogus bij de tentoonstelling. Sinds 2001 woont en werkt Smit in Zaltbommel. Ze is lid van de Bommelse Kunstroute en heeft haar atelier in Pand 9.

Natuur

Al vanaf 1996 organiseert Museum Rijswijk de tweejaarlijkse tentoonstelling van papierkunst. Hoewel er nooit een thema is, hebben de achttien deelnemers uit binnen- en buitenland naast het gebruik van papier ook iets anders gemeen in deze elfde editie: de natuur als bron en cyclus. Soms fysiek, omdat ze hun eigen papier maken of gebruikt papier herbestemmen. Soms als inspiratiebron: er zijn odes aan de natuur en haar verandering en vergankelijkheid. Maar ook in de pure abstracte werken zijn verwijzingen te vinden naar de natuur.

Vouwen

Vouwen vormt de basis van het werk van Annita Smit. Niet zo gek als je haar textiele achtergrond kent: ze begon door linnen en vilt tot hoeden te vouwen. Maar op een bepaald moment deed papier zijn intrede als basismateriaal. Steeds neemt ze een groot vel onder handen en vouwt – met eindeloos geduld en ambachtelijke precisie – daar vormen in. En dat leidt tot objecten waarvan door het vernuftige kleurgebruik op het eerste gezicht vaak niet altijd goed te zeggen is waarvan ze eigenlijk zijn gemaakt. Is het nu metaal of plastic of hout?

Subtiele hint

Maar soms gaat ook het mes in het papier, bijvoorbeeld in het werk Tekstverstrooiing, waarin van alles lijkt te wapperen en waarover de tentoonstellingscatalogus meldt: "Bundels banieren in gebonden samenhang maken de dienst uit in dit kunstwerk, waar vanuit een donkerder kern de vaandels uitwaaien. Het golft in twee dimensies, met een grote visuele vibratie tot gevolg. Met zo'n titel en gezien de bijbelse herkomst van het papier, zou je haast denken aan een subtiele hint naar Pinksteren, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt gevierd: de apostelen en andere discipelen konden nu het Evangelie in alle (vreemde) talen uitdragen."

Zo bewust verwerkt Smit haar papier overigens niet – al is het afkomstig van restpartijen van een grote Nederlandse bijbeldrukker en bedrukt in alle wereldtalen.

Vincent van Gogh

Minstens zo intrigerend zijn de beweeglijkheid en de kleuren van het werk Middernacht, een eerbetoon aan het beroemde schilderij Sterrennacht (1889) van Vincent van Gogh. Het subtiele gebruik van acrylinkt doet ook hier wonderen. Nieuwsgierig naar de gebruikte techniek maakt het bolvormige werk Uitgebroed I, een verlaten omhulsel van nieuw leven.

Papiermarkt

De opening van de Papier Biënnale op zondag 10 juni jl. was druk bezocht en had een zinderend internationaal karakter met kunstenaars en bezoekers uit de Verenigde Staten, Japan en meerdere Europese landen. De getoonde kunstwerken vormen het neusje van de zalm op het gebied van papierkunst. De tentoonstelling in Rijswijk is de hele zomer en vroege herfst te bezoeken. Op zondag 9 september vindt de traditionele papiermarkt plaats op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk er tegenover.

Het werk van Annita Smit is ook dichter bij huis te bewonderen, tijdens de Bommelse Kunstroute in de laatste twee weekenden van juni. Iedereen is hartelijk welkom in haar atelier in Pand 9, in Zaltbommel.

Laurens Waerboom

Papier Biënnale, Rijswijk, t/m 7 oktober, dinsdag t/m zondag.

Bommelse Kunstroute, 23/24 juni en 30 juni/1 juli.

www.bommelsekunstroute.nl

www.annitasmit.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 6 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden