• Een glaasje water is een stuk gezonder dan zoete of alcoholhoudende dranken.
• Een glaasje water is een stuk gezonder dan zoete of alcoholhoudende dranken. Foto: jurisam / 123RF Stockfoto

Maasdriel wil alcohol- en drugsgebruik terugdringen

Algemeen 555 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel richt het gezondheidsbeleid de komende vier jaar nadrukkelijker op het terugdringen van alcohol- en middelengebruik. Ook probeert de gemeente inwoners te stimuleren meer te bewegen.

Uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid in 2016/2017 bleek dat inwoners van Maasdriel fors meer alcoholische drank nuttigen dan de gemiddelde Gelderlander.

"Over het gebruik van drugs is minder bekend, omdat dat zich in het illegale circuit afspeelt, maar uit gesprekken met zorgverleners en de raadsleden blijkt dat zij zich daar wel zorgen over maken", zegt wethouder Anita Sørensen. "Vandaar dat we dit onderwerp als speerpunt in het beleid voor de komende vier jaar opnemen."

Iriszorg
Bij het voorkómen van alcoholmisbruik speelt Iriszorg een belangrijke rol. Straathoekwerkers praten met jongeren over verslaving en geven voorlichting. Daarnaast zet de gemeente Maasdriel waar nodig in op handhaving.

Boetes voor sportkantines
"Medewerkers van Iris zijn laatst al samen met bijzonder opsporingsambtenaren langs geweest bij sportkantines. Er wordt dan niet alleen gepraat over het schenken van alcohol aan jongeren, maar we geven ook boetes", waarschuwt Sørensen.

Buurtsportcoaches
Om inwoners te stimuleren meer te bewegen - dat doen ze namelijk minder dan gemiddeld - worden vooral de buurtsportcoaches ingezet. Waar mogelijk werkt de gemeente samen met sportverenigingen, zoals afgelopen weekend toen in Heerewaarden op initiatief van de tennisvereniging een sportmarkt werd georganiseerd.

Max Vitaal en Sjors Sportief
Sinds kort is er ook een overzicht van alle sportinitiatieven die geschikt zijn voor ouderen. De gemeente gaf daarvoor het boekje Max Vitaal uit. Eerder verschenen al Sjors Sportief en Sjors Creatief, gericht op kinderen.

Water in plaats van cola
"Het onderwerp bewegen hangt nauw samen met gezond eten en tegengaan van overgewicht. We zijn dan ook blij met initiatieven zoals de Bommelerwaardse Waterweken." Tijdens de avondvierdaagse wordt het drinken van water in plaats van bijvoorbeeld cola gepromoot.

Erik Dekker
Oud-profwielrenner Erik Dekker uit Hedel is aangetrokken als ambassadeur. "Als iemand bewijst wat je kunt bereiken met bewegen en gezonde voeding, is hij het wel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 7 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden