Afbeelding
Foto: Britta Alink

Nog veel vragen over huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen 1.001 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad van Zaltbommel gaat in de vergadering op 17 mei niet zomaar akkoord met het plan van aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten in Zaltbommel.

Dat bleek donderdagavond tijdens de behandeling van het onderwerp in de carrouselvergadering.

Aanvulling

De fracties van CDA en SP vinden dat het onderwerp helemaal nog niet in de volgende raad behandeld moet worden. "We kunnen het maar één keer goed doen", waarschuwde Hein de Kort van het CDA. "Laten we het nog een keer op de agenda van de carrousel zetten, zodat de wethouder alle antwoorden kan geven en een aanvulling kan maken." Van de overige fracties mag het plan wél op de agenda van de gemeenteraad.

Samenstelling panel

Bij alle fracties leven veel vragen over de uitvoering van het plan. Zoals over de samenstelling van het panel, dat de gemeente in het leven wil roepen om mee te praten over oplossingen. "Wij zijn daar ongerust over", aldus Martijn Stoutjesdijk van de SP. "In het panel komen veel partijen die belang hebben bij het huisvesten van arbeidsmigranten, zoals tuinders en uitzendbureaus. Dat zijn er meer dan bewoners. Wordt dat niet een te eenzijdig geluid?" 

In de volle breedte

Volgens wethouder Adrie Bragt hoeft de raad niet bang te zijn voor een 'eenzijdig geluid' in het panel. "Wij willen op geen enkele manier sturen wat het panel doet", zegt hij. "Iedereen is in de volle breedte welkom. Bewoners, bedrijven, de actiegroep uit Zuilichem en ook woningcorporaties gaan actief meedraaien in het traject. Ik verwacht dat er voldoende 'gewone burgers' aan de tafel komen zitten."

Uitdaging

De keerzijde daarvan is volgens Bragt wel dat het panel een te grote groep zou kunnen worden. "Het moet natuurlijk wel werkbaar blijven. Wij als gemeente zullen dat goed moeten organiseren, dat is onze uitdaging."

Nico van Wijk van PvdA/GroenLinks vindt het plan nog niet goed genoeg om mee 'de samenleving in te gaan'. "Het gaat over arbeidsmigranten, maar zou ook over seizoensarbeiders moeten gaan, over lang verblijf of korter verblijf", gaf hij als voorbeeld van wat hij mist in het stuk.

Distributiebedrijven

Ook pleit hij ervoor dat de gemeente nieuwe bedrijven bij vestiging in de gemeente vraagt naar oplossingen voor de huisvesting van hun medewerkers. Hein de Kort van het CDA vroeg daarbij nadrukkelijk ook aandacht voor de vestiging van de twee grote distributiebedrijven in Zaltbommel. "In het plan van aanpak wordt alleen gesproken over tuinbouwbedrijven", zei hij. "Maar die distributiecentra staan er binnen een jaar. Ik roep het college op om daar ook vlot mee aan de slag te gaan."

Wethouder Bragt beaamde dat het plan gericht is op medewerkers in de glastuinbouw. "We zullen een vergelijkbaar traject moeten opzetten voor medewerkers in de distributiecentra", zei hij. Hij beloofde dat hij binnenkort in het college gaat bespreken of dat in het huidige plan kan worden meegenomen.

Geld

De raad beslist overigens uiteindelijk niet over de inhoud van het plan van aanpak, wel over het geld dat er aan uitgegeven gaat worden. Het gaat onder andere om 20.000 euro voor de registratie van arbeidsmigranten, 12.500 euro voor het 'participatietraject', ruim 250.000 euro voor handhaving.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden