Han Looijen
Han Looijen Foto: Lya Cattel
interview

Han Looijen neemt afscheid van Bommelse politiek

Algemeen 779 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Wat hij het meest gaat missen aan zijn baan als wethouder van de gemeente Zaltbommel? "De mensen", zegt Han Looijen zonder aarzelen.

"De mensen op het gemeentekantoor, in het college en de gemeenteraad en vooral de mensen, die ik overal ben tegengekomen." Hij vindt de sfeer binnen college en raad heel bijzonder. Als bestuurslid van de landelijke Wethoudersvereniging weet hij dat dat ook heel anders kan. Dat er colleges zijn waar wethouders alleen nog via de voorzitter met elkaar praten en ze elkaar het licht in de ogen niet gunnen. "Zaltbommel onderscheidt zich daarin echt van veel andere gemeenten", zegt hij. Het was voor hem ook een belangrijke reden om in 2010 de stap te zetten van gemeenteraadslid naar wethouder. "Met díe mensen zag ik het helemaal zitten. We hebben hier een politieke omgeving die comfort biedt en vraagt, helemaal in evenwicht. Natuurlijk wordt er wel eens heel scherp gedebatteerd, maar altijd in een prettige sfeer."

Acht jaar wethouder

En toch. Een paar maanden geleden maakte Looijen bekend dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer terugkeert in de Bommelse politiek. Hij is acht jaar gemeenteraadslid geweest voor de VVD, daarna acht jaar wethouder. "Twee termijnen vind ik genoeg voor een wethouder", zegt hij. "Ik ben nu 43 jaar, ik wil nog wel eens iets anders in mijn leven. Als je acht of tien jaar ergens werkt, dan wordt het tijd om wat anders te gaan doen. Na acht jaar lukt het nog wel om te 'ontwethouderen', na twaalf jaar is dat lastiger."

Openbaar bestuur

Wat hij gaat doen, is nog niet bekend. Hij heeft zich het afgelopen half jaar georiënteerd op de arbeidsmarkt. Hij keek naar functies in het bedrijfsleven, maar richt zijn blik toch het liefst op het openbaar bestuur. "Dat is té leuk en té mooi om niet mee door te gaan", vindt hij. Hij ziet zichzelf dan ook wel werken bij een grote (semi-)overheidsinstelling of misschien wel als burgemeester. Dat laatste zou betekenen dat hij Zaltbommel niet alleen als werkgever, maar ook als woonplaats achter zich zou laten. En dat terwijl 'zijn' gemeente volgens hem álles heeft. "Een klein stadje rijk aan kunst en cultuur", zegt hij. "Wie hier voor het eerst komt, moet in de zomer komen en een mooie wandeling door de stad maken. En dan vooral eens heel goed naar boven kijken, naar de gevels. Je weet niet wat je ziet, zo mooi. En je kunt hier ook nog eens verschrikkelijk goed eten in meerdere restaurants."

De Waal

"Je vindt echt nérgens in het land zo'n mooi evenwicht tussen progressief en conservatief, tussen stad en dorp, tussen grote bedrijventerreinen en agrarische activiteiten. En, hier is helaas niet iedereen het mee eens, je vindt ook nergens zulke mooie glastuinbouwbedrijven als in onze gemeente." Natuurlijk noemt hij ook de Waal als extra aantrekkelijk punt van de gemeente. "Een Bommelaar die niet meer in Bommel woont, mist vooral de Waal", weet hij uit ervaring.

Schoonheid van Bommel

Het stoort hem weleens dat er met name op social media soms flink geklaagd wordt over Zaltbommel. Looijen was één van de eerste politici met facebook, twitter en instagram en voelt zich thuis in die wereld. Maar soms zou hij heel hard willen roepen: "Neem eens afstand en kijk eens goed om je heen in Bommel. Dan zie je pas daadwerkelijk de schoonheid van deze stad en de hele gemeente."

Fiep Westendorp

Zo kan hij zich ergeren aan de kritiek op de aandacht voor het werk van Fiep Westendorp. "Veel mensen hebben echt niet in de gaten dat we 'goud' in handen hebben met Fiep en met Jip en Janneke. Wat Philips is voor Eindhoven, kan Fiep zijn voor Zaltbommel. Maar dan moet je daar als stad wel iets mee doen. Iedereen kent Fiep, nationaal en internationaal. Elk klein kind wordt voorgelezen uit haar boeken, van de van oorsprong Bommelse Fiep. Zij is hier geboren en getogen. Dat moeten we uitdragen, daar moeten we trots op zijn. Veel Bommelaren vinden de Fieptunnel en het Fiep Westendorpplein wel genoeg. Daar ben ik het echt niet mee eens."

Successen

In een filmpje op zijn eigen website blikt Han terug op de successen van de afgelopen acht jaar. "Heftig mooie dingen in positieve zin", vindt hij. Heel trots is hij op de omlegging van de N322. "Vooral een provinciaal project", legt hij uit. "Maar ik heb toch heel wat gesprekken gevoerd met de provincie en twee keer ingesproken bij provinciale staten. Want eerst twijfelden ze aan de noodzaak van de complete omlegging en wilden ze alleen het stuk tussen de A2 en de Esso aanpakken. Ik moest ze overtuigen van het feit dat we echt gingen bouwen in de Waluwe en dat we het sportpark wilden verplaatsen."

Zwembad

Het doortrekken van de Wichard van Pontlaan naar de Steenweg, de zogenaamde vierde poot bij de Watertoren-rotonde. Het doortrekken van de MaasWaalweg. "Het plan voor de 'vierde poot' lag er al jaren, maar geen enkele wethouder durfde het echt door te zetten", zegt hij. "En de MaasWaalweg heeft ook jaren en jaren geduurd, maar uiteindelijk is het gelukt om drie overheden op één lijn te krijgen." Dat Zaltbommel een 'robuust en duurzaam' eigen zwembad krijgt, doet hem ook heel goed. En dat De Poorterij met de nieuwe constructie aan een tweede jeugd begonnen is, maakt hem ook al zeer gelukkig.

Natuurlijk waren er ook teleurstellingen of 'missers', hoe je het noemen wil. "Het parkeren bij het nieuwe sportcomplex", zegt hij zonder nadenken. "We liepen daar echt aan tegen het a-sociale gedrag van sommige mensen. Je ziet hetzelfde gebeuren bij veel basisscholen. Als ouders hun kinderen halen en brengen met de auto, dan moet je een beetje rekening met elkaar houden. Je kunt niet verwachten dat de overheid daar de hele straat op inricht." Terugblikkend is hij wel blij met de oplossingen bij het sportcomplex. "Daar ben ik dan weer trots op; dat ging met heel snel schakelen en aanpassen."

Britta Alink

• Juni 2017: Project op basisschool De Fonkelsteen over het gebruik van smartphones op de fiets.
• Maart 2016: Eerste paal voor MHC Bommelerwaard op het nieuwe sportcomplex De Watertoren.
• Mei 2015: Huwelijk met Jerney van den Bossche.
• Juni 2017: Opening van de Aardbeiendag.
• November 2017: Opening nieuwe rotonde bij Nederhemert op de Maas-Waalweg.
• Januari 2018: Onthulling Social Sofa in Kerkwijk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden