Afbeelding

Bijzondere vondst bij taxatie in Sint-Maartenskerk

Algemeen 455 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Naar aanleiding van de onlangs gehouden taxatiedag in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel dook een vijftiende-eeuws getijdenboek op, geschreven op perkament in het Nederlands. 

Het betrof een noord-Nederlands manuscript, geschreven in een der Hanzesteden, gezien de initialen (versieringen) in de marge. Dergelijke devote 'boekskens' zijn uiterst zeldzaam. Er was toen nog geen sprake van papier, dus werd de fraaie tekst overgeschreven door meestal de nonnen in een klooster. Ook na de boekdrukkunst werden deze gebedenboekjes nog overgeschreven, daar sommige steden nog geen drukker hadden.

30.000 euro
Tot zeker 1540 was dit het geval, ondanks dat de boekdrukkunst er al ruimschoots was. Als zoiets voorkomt is de tekst veelal in het Latijn. Deze versie is dus zeldzaam en uniek. Hoewel het boekje incompleet bleek te zijn, is de geschatte veilingwaarde ongeveer 30.000 euro. Sommige exemplaren die verguld zijn met prachtige versierde teksten en afbeeldingen brengen soms meer dan 100.000 euro op. 

De bekende Nederlandse taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam komt nog een keer terug naar Zaltbommel. Vrijdag 6 oktober van 13.30 tot 16.00 uur kan een ieder met zijn of haar 'boekenwaar' terecht in de Sint-Maartenskerk, Kerkplein 1 in Zaltbommel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden