Verplichte zorg meer in eigen omgeving

  •   120 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Soms heeft iemand zo'n ernstige psychische aandoening dat diegene verplicht wordt om hulp aan te nemen. Tot nu toe kan dat alleen door een verplichte opname in een instelling, vanaf 1 januari 2020 gaan gemeenten veel meer kijken wat er in de eigen omgeving kan.

Deze manier van zorg wordt mogelijk met de landelijke Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Maasdriel en Zaltbommel hebben de invulling van deze wet samen opgepakt.

Passend
De gemeente zoekt samen met hen naar passende hulp in de eigen omgeving: met persoonlijke begeleiding, een goede woonplek en sociale contacten in de wijk. Met over en weer een veilig gevoel. Iemand die de zorg krijgt, blijft zo meer in zijn eigen omgeving. Zo blijven sociale contacten en meedoen in de samenleving beter mogelijk. 

Meer inspraak 
Door de wet krijgen de mensen die verplicht behandeld worden meer te zeggen over hun behandeling. Ook familie krijgt een grotere rol. Zij beslissen mee hoe de zorg en hulp eruit gaan zien. Zorgaanbieders en gemeenten kijken voortaan meer naar wat iemand nodig heeft om te kunnen meedoen in de samenleving. Zoals bijvoorbeeld een woning en werk.

Verplichte opname in een instelling blijft wel mogelijk. Dat gebeurt wanneer het niet veilig genoeg is voor iemand zelf of de omgeving.

Nieuwe rol gemeente
De Wvggz brengt nieuwe taken met zich mee voor gemeenten. Wanneer een inwoner vermoedt dat iemand verplichte zorg nodig heeft, kan hij dat per januari melden bij de gemeente. Zo'n melding kan leiden tot een onderzoek. Wanneer blijkt dat verplichte zorg volgens de Wvggz nodig is, vraagt de gemeente hierover via de officier van justitie een besluit van de rechter. Wanneer iemand zich in een ernstige crisis bevindt, kan de burgemeester dit besluit nemen. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }