• De brug over de Maas bij Hedel.
• De brug over de Maas bij Hedel. (Archieffoto: Janneke Boogaard)

'Blauwe hap' tijdens veteranendag in Hedel

  •   298 keer gelezen

HEDEL • Op vrijdag 21 juni vindt de eerste Bommelerwaardse veteranendag plaats. De gemeente Zaltbommel organiseert sinds 2006 jaarlijks een veteranendag. De komende editie is de primeur van de veteranendag van de gemeente Zaltbommel en de gemeente Maasdriel samen.

Zaltbommel en Maasdriel organiseren een veteranenbijeenkomst om daarmee respect te tonen naar de veteranen in de Bommelerwaard. Alle veteranen uit de beide gemeenten ontvingen een uitnodiging.

Gevechten om Hedel
De bijeenkomst is in Gelre's End in Hedel. Een amateur militair-historicus, zelf veteraan en nog actief dienend militair, houdt een presentatie buiten bij de Maas over de gevechten om Hedel vlak voor de Duitse capitulatie in april 1945. Deze controversiële en tevens zware strijd, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, zorgde voor veel slachtoffers onder Duitsers en geallieerden, en liet Hedel in een puinhoop achter. Deze strijd werd gevoerd door een Nederlandse eenheid, de Prinses Irene Brigade.

Blauwe hap
De aanwezigen bezichtigen ook een tentoonstelling, aansluitend kunnen ze genieten van een 'blauwe hap': marinejargon voor een Indische rijsttafel.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }