Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: aangeleverd

Zaltbommel speelt rol in stripverhaal over Gelderland

  •   357 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zaltbommel heeft een prominente plaats verworven in een nieuw stripboek over de geschiedenis van Gelderland. Op tekeningen van striptekenaar Danker Jan Oreel is de beruchte Gelderse legerleider Maarten van Rossem te zien bij zijn Stadskasteel in de Bommelse binnenstad.

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis is een initiatief van historicus René Arendsen. Hij schreef het verhaal voor de strip. "Gelderland is zonder de twijfel de mooiste provincie van Nederland. Niet alleen vanwege de schitterende natuur, de mooie steden en de fascinerende kastelen, maar vooral door de bloedstollend spannende geschiedenis. Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom net als Schotland en Catalonië. Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar overal zie je de sporen van ons verloren hertogdom nog terug."

Bijzondere opdracht

Dat is ook de titel van het stripboek: Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. Twee gewone jongens krijgen in de Arnhemse Eusebiuskerk een bijzondere opdracht. Zij moeten de geschiedenis van Gelderland gaan ontdekken.

Hertog Karel van Gelre rijst op uit zijn praalgraf en slaat de jongens tot Ridders van Gelre. Samen met een Duits meisje gaan de Ridders op reis langs allerlei prominente locaties uit de Gelderse geschiedenis.

Zaltbommel

Belangrijke plekken zijn Zutphen, Harderwijk, klooster Graefenthal bij Goch, het Stadskasteel van Zaltbommel en het Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen.

Onderweg horen de Ridders verhalen over Vikingen, de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog en de Franse revolutie.

Tweetalig

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis verschijnt in het Duits en het Nederlands. De Nederlandse provincie Gelderland ontstond namelijk net over de huidige grens in Duitsland. Daar ligt nog altijd een stad die de naam Geldern draagt.

De regio rond Geldern staat ook bekend als Gelderland.

Basisscholen

Alle basisscholen in zowel het Nederlandse als het Duitse Gelderland krijgen een gratis exemplaar van het stripboek.

De Zutphense stichting Cultuur- en Erfgoedlab is speciaal in het leven geroepen om de strip mogelijk te maken. Bibi Bodegom is de directeur van de stichting: "We hopen met deze strip het prachtige verhaal van de Gelderse geschiedenis beter bekend te maken voor een groot publiek. Zowel voor kinderen als volwassenen. Naast het stripverhaal hebben we ook een spel over de Gelderse geschiedenis ontwikkeld dat we met Duitse en Nederlandse kinderen hebben gespeeld op vier locaties." Aan het project werkten verschillende partners mee, zoals de stichtingen Geldersch Landschap en Kasteelen en Erfgoed Gelderland.

Boekpresentatie in Hernen

Het eerste exemplaar van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom wordt op vrijdagmiddag 3 mei overhandigd aan de Commissaris van de Koning John Berends in het Gelderse Huis der Provincie.

Op zaterdagochtend 4 mei is de publiekspresentatie op kasteel Hernen. Daarna is het stripboek over de geschiedenis van Gelderland te koop in de boekwinkel.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }