• De leerkrachten werden tijdens de workshop aan het werk gezet.
• De leerkrachten werden tijdens de workshop aan het werk gezet. Foto: Janneke Boogaard

Kinderen én leerkrachten in Zaltbommel aan de slag met dans

Algemeen 390 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Dankzij de culturele commissie krijgen alle basisschoolkinderen in Zaltbommel elk jaar kunst en cultuur voorgeschoteld. Sinds vorig jaar worden er ook workshops aangeboden voor de leerkrachten. Dit jaar is het onderdeel dans aan de beurt.

Het gordijn voor het raam naar de gang wordt resoluut dichtgetrokken. Op pottenkijkers zitten ze niet te wachten, de zeven leerkrachten die vanmiddag een workshop over dans volgen in de gymzaal van de Franciscusschool.

'Ik ga écht niet dansen!'
Enige gêne is ze niet vreemd. Dat geldt ook vaak voor kinderen, weet dansdocent Anna van Rooij van balletschool Paulette Willemse. "Vooral jongens komen vaak binnen met de mededeling: 'Ik ga écht niet dansen hoor!'"

Workout
Daarvoor heeft Anna een paar foefjes die ze tijdens de workshop deelt. Ze zet een stukje tabata op, hiphopmuziek waarin steeds wanneer er wordt afgeteld een andere workout-oefening gedaan kan worden. "Pas op het laatste moment geef je de nieuwe opdracht, waardoor ze steeds op blijven letten."

De leerkrachten proberen het zelf even uit en komen al snel tot de conclusie dat dit een pittige opwarming is. Vesten worden uitgetrokken en met een rood hoofd zakken de deelnemers neer op een bankje, om naar nog meer tips van Anna te luisteren.

Meteen toepassen
Femke Kurvers, leerkracht op de Franciscusschool, is na afloop enthousiast. "Wat we hier leren, kunnen we meteen toepassen in de klas. Even lekker bewegen als afwisseling voor het leren is goed voor de kinderen."

Kijken en zelf doen
In totaal volgden zo'n 25 onderwijzers van de zes Zaltbommelse basisscholen afgelopen week workshops van balletschool Paulette Willemse en Djazz Dance Centre. En dat is nog maar een klein stukje van het project. De kinderen zelf gaan kijken naar een voorstelling van dansgezelschap De Stilte, en ze mogen een dag lang zelf aan de slag om een dansshow neer te zetten. De onderbouw doet dat op school, de bovenbouwleerlingen gaan voor beide activiteiten naar theater De Poorterij.

"De oudste groepen gaan ook aan de slag met decors en kostuums. De gedachte is dat ze daarna anders naar een voorstelling kijken, omdat ze weten hoeveel erbij komt kijken", vertelt Evelien.

Culturele commissie
Een omvangrijk project als dit vraagt veel voorbereidingstijd. Daarom bundelden de scholen al dertig jaar geleden hun krachten in de culturele commissie Zaltbommel-stad. Elke school heeft daarin een afgevaardigde en om de beurt komen de disciplines dans, muziek, beeldende kunst, audiovisuele technieken en drama aan bod. De scholen in de dorpen bemensen een soortgelijke commissie.

Samen is meer mogelijk
"Door samen te werken, kun je groter inkopen en dat maakt meer mogelijk", zegt Evelien Baudoin. Als cultuurcoach van de gemeente Zaltbommel ondersteunt zij sinds 2006 onder meer het werk van de culturele commissie.

Centraal aanspreekpunt
Femke maakt sinds kort deel uit van die commissie. "Het is heel fijn om een centraal aanspreekpunt te maken. Evelien zet alles voor ons op een rijtje en heeft veel lokale connecties." Evelien: "Vroeger deed de commissie dat zelf, daar ging veel vrije tijd in zitten, vooral toen de subsidies terugliepen. Echt heel knap dat ze dat volgehouden hebben. Nu is dat niet meer te doen."

Verbinden
Subsidies aanvragen en vooral partijen met elkaar verbinden, dat is het werk van de cultuurcoach. "Het voordeel van deze manier van werken is dat het zo lokaal is. Vroeger kwam er een kant-en-klare voorstelling vanuit Tiel of Arnhem. Maar alle benodigde kwaliteit is hier in Zaltbommel ook aanwezig, en zo ondersteunen we niet alleen de scholen maar ook culturele initiatieven."

Na afloop van het project verzorgen de beide dansscholen een naschools aanbod voor kinderen die de smaak te pakken hebben gekregen. "Ze kennen de docenten dan al een beetje, dat maakt de volgende stap veel makkelijker."

Kennis de gemeente in halen
De kennis van de professionals wordt bovendien beter benut dan als er 'alleen maar' iemand langskomt die een voorstelling geeft. "Dit is het tweede jaar dat we ook workshops voor de leerkrachten organiseren, zodat die ermee verder kunnen. Vorig jaar hebben we zelfs de beeldend kunstenaar een cursus laten volgen om haar kennis nog beter te kunnen overbrengen. We halen dus steeds meer kennis de gemeente in en zo bouwen we aan de toekomst."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 4 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden