Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard

Urnengraf in Maasdriel voortaan goedkoper, grafrust op oude begraafplaats Rossum wordt beperkt

  •   285 keer gelezen

MAASDRIEL • Een urnengraf of -nis op één van de vijf algemene begraafplaatsen in Maasdriel kost voortaan 690 euro in plaats van 1939 euro. Op de oude begraafplaats in Rossum wordt het grafrecht beperkt tot twintig jaar.

De gemeente Maasdriel heeft de verordening voor de gemeentelijke begraafplaatsen tegen het licht gehouden. "De huidige beheersverordening is uit 2010 en is niet meer op alle fronten actueel", zegt verantwoordelijk wethouder Erik van Hoften.

Zo is het op de vijf begraafplaatsen nu niet mogelijk een urnenmuur te plaatsen of as uit te strooien, terwijl steeds meer mensen kiezen voor cremeren in plaats van begraven.

Onevenredig duur
Tot nu toe moesten inwoners van Maasdriel voor het begraven van een urn of het inrichten van een gedenkplaats een gewoon graf kopen. Dat is onevenredig duur, want een urnengraf neemt slechts een kwart van de ruimte in van een zandgraf en een urnennis is over het algemeen niet meer dan een vak in een muur. Een gedenkplaats bestaat meestal slechts uit een naamplaatje voor personen die elders zijn overleden of waarvan de as op de begraafplaats is verstrooid.

Zaltbommel
Dat wil de gemeente nu veranderen. Daarbij is naast de daadwerkelijke kosten ook gekeken naar de tarieven in Zaltbommel. Daar kost een graf of nis voor een urn 690 euro en een gedenkplaats 113 euro. Dat is ook het nieuwe bedrag in Maasdriel. Een heel verschil met een particulier graf, dat kost 1939 euro.

Ook een kindergraf wordt de helft goedkoper. Dat is gebruikelijk en ook in Zaltbommel de regel.

Grafrecht algemeen graf
De tarieven voor zandgraven in Maasdriel veranderen niet veel. Wel kan een algemeen graf voortaan al na tien jaar worden geruimd in plaats van na twintig jaar. "Tot nu toe was het bij zowel een familiegraf als een algemeen graf dezelfde termijn, terwijl een familiegraf wel duurder is. Dat zetten we nu recht", aldus de wethouder.

"Ook komt in de verordening te staan dat het onderhoud van graven de verantwoordelijkheid is van de rechthebbenden. Dat is logisch maar was tot nu toe nergens vastgelegd."

Rossum
Op de oude begraafplaats aan de Burgemeester van Randwijckstraat in Rossum wordt de grafrusttermijn vastgesteld op twintig jaar. Tot nu toe gold de grafrust daar voor onbepaalde tijd. Door de wijziging kunnen graven daar in de toekomst geruimd worden. Ook wordt vastgelgd dat er op die begraafplaats geen nieuwe graven worden uitgegeven.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel voor de nieuwe verordening in oktober.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }