• Het jubileum werd donderdag gevierd met een extra feestelijk etentje. De vrijwilligers mochten dit keer zelf mee eten. Ook Wilma Kreling (in blauwe jurk) schoof aan.
• Het jubileum werd donderdag gevierd met een extra feestelijk etentje. De vrijwilligers mochten dit keer zelf mee eten. Ook Wilma Kreling (in blauwe jurk) schoof aan. Foto: Lya Cattel

'Samen Eten' in Bruchem viert tienjarig bestaan

Algemeen 602 keer gelezen

BRUCHEM • Elke derde donderdag van de maand is het gezellig druk in gebouw Eben Haezer in Bruchem. Rond de veertig mensen schuiven dan met elkaar aan tafel om samen te eten.

Vorige week donderdag vierde het gezelschap het tienjarig bestaan.

Wilma Kreling

Vrijwel vanaf het begin is Wilma Kreling uit Bruchem betrokken bij de organisatie. Elke maand overlegt ze met Angelina van Horssen van La Festa Catering uit Nederhemert hoe het menu er uit gaat zien. Daarbij proberen ze zoveel mogelijk te variëren. Elk menu begint met een verse soep of een klein voorgerechtje. "We serveren het hoofdgerecht in schalen op de tafels", licht Wilma toe. "Dan kan iedereen zelf opscheppen hoeveel hij of zij wil hebben." Het nagerecht wordt meestal geregeld door Wilma en de overige vrijwilligers zelf.

55-plussers

'Samen Eten' richt zich op 55-plussers uit de dorpen Bruchem, Kerkwijk, Nederhemert en Delwijnen. Als mensen eenmaal een keertje geweest zijn, komen ze meestal trouw terug. "Maar voor sommigen is de drempel een beetje hoog", weet Wilma. "Terwijl echt iedereen welkom is. Je hoeft geen lid te zijn van de hervormde kerk, ook al organiseren wij het. Het is gewoon fijn om een keertje niet zelf te hoeven koken en om eens met andere mensen aan tafel te zitten en een praatje te maken. Daar organiseren we het ook voor, het gaat vooral om de sociale contacten."

Vervoer

Sommige ouderen zien op tegen de reis naar Bruchem. "Ook geen probleem", benadrukt Wilma. "Je hoeft maar te bellen en dan komen we je ophalen en brengen we je na afloop weer netjes thuis." Voorafgaand aan de maaltijd drinken de bezoekers samen een glaasje fris of een borreltje in een zaaltje naast de eetzaal. Aan tafel is er altijd even een momentje stilte voor degenen die daar behoefte aan hebben. En bij iedere bijeenkomst leest Wilma een mooi gedicht voor.

Samen Delen

Aan elke tafel is plaats voor acht personen. En duur zijn de maaltijden beslist niet: voor een compleet driegangenmenu, inclusief een drankje vooraf, betalen de gasten slechts 5 euro. Dat lage bedrag is niet kostendekkend. De commissie krijgt dan ook geld uit 'Samen Delen'. Deze commissie van de hervormde gemeente in Bruchem zet zich met verschillende werkgroepen in voor meerdere goede doelen.

Rommelmarkt

Het budget komt van de jaarlijkse rommelmarkt op de laatste zaterdag in mei. Die rommelmarkt bestaat al ruim 35 jaar en is uitgegroeid tot de grootste van de Bommelerwaard. Door het jaar heen zijn zo'n dertig vrijwilligers betrokken, op de dag zelf maar liefst tweehonderd. De opbrengst ligt, na aftrek van de kosten, al jaren rond de 45.000 euro.

Een groot deel van het geld van Samen Delen gaat naar projecten in Roemenië en Bulgarije. Ook is een deel bestemd voor evangelisatiewerk in de gemeente van de Noorderkerk in Amsterdam.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden