• Het logo van Chemours.
• Het logo van Chemours.

Giessenlanden 'zit op vinkentouw' aangaande PFOA

Algemeen 656 keer gelezen

GIESSENLANDEN • De gemeente Giessenlanden 'zit op het vinkentouw' aangaande onderzoeken naar de giftige stof PFOA. Wethouder Jan de Groot zei dit in reactie op ongeruste vragen van raadsleden.

Raadslid Bert Snoek meldde donderdagavond tijdens de raadsvergadering dat zijn fractie verontrust is over de recente berichtgeving over PFOA in de pers. "De recente publicaties in Het Kontakt en de mening over de mate van vervuiling van een zelfstandig opererende ingenieur chemische technologie leiden tot verontruste reacties van de bewoners van onze gemeente", aldus Snoek. Hij vroeg zich af wat het college van plan is te doen.

Verontrustend
Wethouder De Groot: "Vooralsnog sluiten we ons aan bij de Omgevingsdienst, het RIVM en het expertisecentrum PFOA. Ze geven signalen af dat verdere onderzoeken nodig zijn, maar vooralsnog zijn garanties afgegeven dat de grond gebruikt kan worden en er voor menselijke consumptie nog geen gevaar is. Het verhaal van de expert zorgt voor onrust. Vanavond (28 juni, red.) is er een speciale avond voor inwoners van Giessenlanden en Molenwaard. Het bericht is verontrustend."

Extra onderzoeken
"Wij zetten verder in op het verkrijgen van zekerheid over de expertise die we hanteren en op beoordeling van de uitslagen. In Molenwaard hebben we extra onderzoeken gehad. Die uitslagen waren niet beter dan de eerste onderzoeken. Ook in Giessenlanden zijn tien tot twaalf extra onderzoeken gedaan. Daarvan is de uitslag nog niet binnen. We zitten op het vinkentouw, zijn aanwezig bij alle besprekingen met de Omgevingsdienst."

Esther Renes reageerde kritisch: "Eerder zei u tegen me dat nader onderzoek niet nodig is. U zei nu net dat dit er wel komt." De Groot: "Ik zei toen toe dat als de cijfers uit de tweede meting van Molenwaard verontrustend zouden zijn, we verder zouden onderzoeken. Na de eerste meting was in er in Giessenlanden nog geen aanleiding voor extra onderzoek."

De Groot beloofde de raad nog voor het reces te informeren over de meest actuele stand van zaken. 

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden