Afbeelding
Foto: Wim Mulckhuijse

Idee: Scheepjesbrug terughalen naar Meerkerk

Algemeen 2.068 keer gelezen

ZEDERIK • Drijvende steigers langs de Kleine Kanaaldijk in Meerkerk, met volop ruimte voor pleziervaartuigen; de terugkeer van de Scheepjesbrug vanuit Rotterdam naar Meerkerk om een verbinding te maken met het eiland tegenover de Kleine Kanaaldijk; het zijn mogelijke invullingen om deze kant van Meerkerk aantrekkelijker te maken voor de inwoners én toeristen.

Het maakt onderdeel uit van het onderzoek waterfronten in de gemeente Zederik, een onderwerp waar het gemeentebestuur al veel langer mee bezig is. "Al in 2009 heb ik hiervoor een schets gemaakt", vertelt wethouder Wim Mulckhuijse. "We zijn nu net op tijd ingestapt om mee te liften met de vervanging van de beschoeiing van de Kleine Kanaaldijk door de provincie Zuid-Holland."

Dat staat gepland voor februari, maart volgend jaar. "Er liggen kansen om er een soort Spaanse boulevard van te maken. Er zouden dan drijvende steigers kunnen komen voor pleziervaartuigen van dagjesmensen. Niet alleen om aan te leggen, maar ook om hen de gelegenheid te geven te voet of met de fiets het dorp en de streek in te gaan."

Gesprek
Daarvoor zullen de bootjes die er nu liggen wel weg moeten. "Als we hiervoor kiezen, zullen we met hen het gesprek aangaan. Een mogelijkheid is om hun vaartuigen tijdelijk verderop te leggen, in de richting van de Bonkmolen. Daar liggen nu vaak vrachtschepen die iedereen weg wil hebben. De boulevard zou op termijn ook deze kant op doorgetrokken kunnen worden."

Scheepjesbrug
Mulckhuijse heeft daarnaast het ambitieuze idee om de karakteristieke scheepjesbrug, die jaren geleden vanuit Meerkerk verscheept werd naar het Maritiem Museum in Rotterdam, terug te halen. "Deze brug past precies tussen de Kleine Kanaaldijk en het eiland wat daar in het Merwedekanaal ligt. Door die verbinding te maken kunnen we dit eiland gaan gebruiken, bijvoorbeeld door er een theetuin en een strandje te realiseren."

Van wie de Kraneschipbrug – de officiële naam – is, dat weet wethouder Mulckhuijse nog niet. "Het overbrengen van de brug van Rotterdam naar Meerkerk moet nog onderzocht worden. Een mogelijkheid is een replica te maken, waarbij de echte hier komt te liggen of vice versa."

Initiatieven
Het zijn plannen die op tafel liggen, maar nog niet de definitieve invulling vormen. Dat benadrukt wethouder Maks van Middelkoop, die dit onderwerp van Mulckhuijse (die zijn functie per 1 januari neerlegt) over heeft genomen. "We gaan hier graag met de inwoners en de lokale bedrijven over in gesprek. Initiatieven vanuit het dorp zelf zijn van harte welkom om het waterfront van Meerkerk vorm te geven. Het mooiste is als dat vanuit de inwoners en bedrijven zelf komt."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden