• De plattegrond van de toekomstige nieuwbouwwijk De Weide II.
• De plattegrond van de toekomstige nieuwbouwwijk De Weide II.

De Weide II in Meerkerk: eerste gasloze wijk in de streek

Algemeen 2.443 keer gelezen

MEERKERK • Geen gasaansluiting, auto's te gast, volop groen, water en speelruimte; de nieuwe wijk De Weide II in Meerkerk krijgt een compleet andere invulling dan een 'gewoon' nieuwbouwproject.

Gas gaat tot het verleden behoren. Wat dat betreft zijn de nieuwe bewoners van de nog te bouwen wijk De Weide II in Meerkerk voorbereid op de toekomst. Een gasaansluiting krijgen ze niet meer; alles gaat elektrisch. Energie komt van zonnepanelen en de winning van warmte uit lucht.

"Volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen", knikt wethouder Maks van Middelkoop. "Er komen bijvoorbeeld ook oplaadpalen voor elektrische fietsen en auto's. Wat betreft de aanvulling op de zonnepanelen hebben we naar verschillende mogelijkheden gekeken. Daarbij kwam het winnen van warmte uit de lucht als beste concept uit de lucht. Waterschap Rivierenland gaat daarnaast een pilot project starten om met de aanwezige hoeveelheid water te testen hoe ze daar warmte uit kunnen halen, om die te gebruiken voor de woningen. Met de Alblasserwaardse coöperatie De Knotwilg zijn we in gesprek om te kijken of er mogelijkheden zijn groenafval als energiebron aan te wenden."

Hypotheeklasten
Het zal voor de kopers van de woningen vooraf een extra investering voor het betalen van onder meer extra isolatie en de aanschaf van zonnepanelen vergen, maar daar staat het uitblijven van de maandelijkse afschrijving van het energiebedrijf tegenover. "Volgens onze berekeningen worden de hypotheeklasten ongeveer 30, 35 euro per maand hoger. Bij de huurhuizen gaan de kosten circa 100 euro per maand naar beneden (gebaseerd op vergelijkbare projecten)."

Een kleine zijweg: wethouder Van Middelkoop is ook in overleg met de bedrijven op het naastgelegen industrieterrein, om te kijken waar er mogelijkheden zijn de platte daken vol te leggen met zonnepanelen. "De belangstelling daarvoor is er zeker. Het zou ideaal zijn als je de energieopbrengst deels kunt gebruiken voor De Weide II."

Parkeren
Gasloos bouwen is niet het enige duurzame onderdeel van dit Zederikse nieuwbouwproject. Het gemeentebestuur stelde vooraf nog twee speerpunten vast: ruimte en mobiliteit. Om met dit laatste te beginnen: de auto is in De Weide II straks te gast. Parkeren voor de deur is niet gewenst. Bij de hofjes en de eilanden zullen zogenaamde parkeerkoffers worden gerealiseerd om het parkeren zoveel mogelijk te concentreren", licht Van Middelkoop toe.

"Dat zal even wennen zijn en wellicht moeten bewoners elkaar daar soms wel op aanspreken, als iemand zijn of haar auto toch in de wijk zelf neerzet. We hebben er bewust voor gekozen om de route naar het dorp en het sportpark voor fietsers en wandelaars zo kort mogelijk te maken, terwijl je met de auto het sportpark niet vanuit de wijk kunt bereiken".

Speelplekken
Last but not least: de ruimte. De Weide II krijgt niet de klassieke uitstraling van rijen met woningen en een enkele speeltuin. Veel groen, veel water en dus meteen ook veel speelplekken. Van Middelkoop: "Net zoals vroeger: hutten bouwen, met een autoband het water in springen, wellicht een buurttuin. De buitenruimte wordt zo ingericht met een heel eigen en groen karakter."

Zonnepark bij bedrijventerrein
Een aantal hectares vol met zonnepanelen, grenzend aan het Meerkerkse bedrijventerrein; het zou de komende jaren zomaar kunnen gebeuren. Naast de geplande uitbreiding van het bedrijventerrein heeft een ondernemer uit de gemeente Zederik grond in eigendom en het is zijn bedoeling daar een duurzame invulling aan te geven.

"Hij wil die vierkante meters vol leggen met zonnepanelen", vertelt wethouder Maks van Middelkoop. "Onlangs gaf hij op het gemeentehuis hierover een presentatie. De opbrengst van die zonneweide zou mogelijk ingezet kunnen worden als energievoorziening voor De Weide II of voor het nieuw te realiseren bedrijventerrein. Als gemeente gaan we kijken hoe we dit passend kunnen maken binnen de gemeentelijke kaders."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden