Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
ingezonden mededeling

Het gokken op voetbalwedstrijden uitgelegd

  •   205 keer gelezen

Er zijn verscheidene sites waar je gokkasten kunt online spelen, maar je kunt ook via het internet inzetten op sportevenementen, zoals voetbalwedstrijden.

Dit wordt in Nederland steeds populairder, maar lang niet iedereen snapt precies hoe dit werkt. Dit artikel is dus bedoeld om uit te leggen hoe je geld kunt inzetten, en hopelijk winnen, op voetbalwedstrijden.

De waarde
Het belangrijkste bij het gokken op voetbal is bepalen of jouw gok wel waarde heeft, ook wel value genoemd. Dit kan lastig te begrijpen zijn, maar is uiterst cruciaal. Het zogenoemde waarde gokken is namelijk het spelen van odds die op basis van jouw eigen kansberekening te hoog staan. Jij moet dus berekenen hoeveel kans je geeft aan een bepaalde odd en dit moet je dan vergelijken met de odd van de bookmaker. De bookmakers bepalen hun odds trouwens niet alleen op basis van de winstkansten van de twee clubs, maar zij kijken ook naar hoe zij verwachten dat het publiek geld zal inzetten. Dit doen zij zodat ze verzekerd worden van winst, wat natuurlijk noodzakelijk is voor de bookmakers. Als de bookmaker bijvoorbeeld denkt dat 80 procent van de totale inzet gespeeld gaat worden op Ajax, dan zal die odd lager liggen dan dat de daadwerkelijke winstkanst van Ajax. De odd op Feyenoord zal dan juist stijgen, waardoor meer mensen gaan gokken op het laatstgenoemde team.

Voorbeeld van value betting
Nu een voorbeeld zodat dit concept wat beter te begrijpen is. PSV moet spelen in het Philips Stadion tegen promovendus RKC Waalwijk. Je schat de kans op een overwinning van PSV op 80 procent, terwijl je RKC 10 procent kans geeft om te winnen. De odds van de bookmaker voor een overwinning van RKC is gezet op 12.00, wat zeer hoog is. Het percentage hierachter is 8,33 (100/12.00). Dit is dus lager dan jouw 10% voor een overwinning van RKC, met een verschil van ongeveer 1,6 procent. Als de wedstrijd 100 keer wordt gespeeld en jij bij elke wedstrijd een euro inzet, dan verwacht je dat je tien keer de juiste voorspelling zou hebben. Dan zou je dus 10 * 12.00 winnen, wat 120 euro is. Dit betekent dus dat je 20 euro winst maakt ten opzichte van de 100 euro die je hebt ingezet. Als de bookmaker gelijk heeft dan zou je 8 * 12.00 = 96 euro krijgen, dus dan speel je ongeveer quitte.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }