Afbeelding

Historisch essay met politieke strekking: ‘Dorpen moeten samenwerken'

Algemeen 57 keer gelezen

PAPENDRECHT • Papendrechter Henk van de Graaf heeft een essay geschreven over de identiteit en de ziel van zijn dorp, en de beste manier om die te behouden. “Het is vijf voor twaalf. Volgend jaar maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. En áls je nog wat invloed wilt uitoefen, dan moet je het nu doen.”

Met deze woorden motiveert Henk van de Graaf (50) zijn vijftien A4-tjes tellende historisch essay, die hij de titel ‘Een waard met een eigen aard’ heeft meegegeven. Hij doelt hiermee op de Alblasserwaard, en dan met name de plaatsen Papendrecht en Alblasserdam.

Bewust maken

Van de Graaf wil politici, kiezers en iedereen die er verder maar belangstelling voor heeft, bewust maken van de rijkdom en het eigen karakter van de Alblasserwaard. Hij zet het unieke van dit gebied in zijn essay af tegen de stad Dordrecht, die al van oudsher zijn invloed wil uitoefenen op het gebied rondom haar.

“Samenwerken met Dordrecht wil ik niet op losse schroeven zetten, daar gaat het mij niet om”, legt Van de Graaf uit. “Maar het lijkt wel alsof we in Papendrecht en Alblasserdam een soort lome gelatenheid hebben en alles maar over ons heen laten komen. En dat doen we terwijl de Drechtsteden een ondemocratische bestuurslaag is, want als kiezer hebben we daarop geen invloed kunnen uitoefenen.”

Historische groep

Henk van de Graaf is een liefhebber van natuur, cultuur en historie. Samen met enkele andere oudheidkundig geïnteresseerde burgers heeft hij een ‘Historische Groep Zonder Naam’ opgericht. “In Papendrecht hebben we op dat gebied niet veel”, vervolgt Van de Graaf.

“Stichting Dorpsbehoud richt zich, met alle respect, meer op de folklore, en de Historische Vereniging West-Alblasserwaard houdt zich vooral bezig met Alblasserdam. De Historische Groep Zonder Naam onderzoekt met name de geschiedenis van Papendrecht. Het is geen officiële stichting of vereniging en de deelnemers zijn niets verplicht aan elkaar. Ik heb ook geen functie binnen die groep, maar ben de olie die de boel aan de gang houdt.”

Geschiedenis herschrijven

Van de Graaf is volgens eigen zeggen bezig met het blootleggen van de historie van zijn dorp. Binnenkort hoopt hij enkele bijzondere vondsten te kunnen presenteren. “Ik denk dat we dan grote delen van de historie van Papendrecht bijna kunnen gaan herschrijven!”, belooft Van de Graaf.

Later volgt hierover meer berichtgeving. Nu richt de lokaal historisch onderzoeker, zoals hij zichzelf het liefst noemt, zich met zijn essay op de politiek. Hij hoopt dat de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in hun verkiezingsprogramma rekening zullen houden met wat hij geschreven heeft. 

Van de Graaf: “De historische onderzoeken die ik de laatste jaren heb uitgevoerd binnen de Alblasserwaard, hebben me bewust gemaakt van de ongekende rijkdom die deze duizend jaar oude polder in zich herbergt. De mogelijkheden die er liggen om deze rijkdom te gebruiken voor mens en natuur lijken welhaast onbeperkt. Het is dan wel noodzakelijk om als dorpen binnen de Alblasserwaard beter samen te gaan werken. De ontwikkelingen met betrekking tot de steeds verdergaande samenwerking binnen de Drechtsteden baren me juist zorgen.”

Het volledige essay is als bijlage gevoegd bij dit artikel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 5 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden