Afbeelding

WK-rensters: 'Voorrecht om voor je land uit te komen'

Sport 58 keer gelezen

GROOT-AMMERS • De helft van de Nederlandse selectie voor het WK wielrennen bij de juniores kwam uit de Alblasserwaard. Dat is uitzonderlijk te noemen. Jeanne Korevaar uit Groot-Ammers eindigde in het Italiaanse Florence zelfs als beste Nederlandse op de tiende plaats en Corine van der Zijden uit Tienhoven werd vijftiende.

Wat het nog specialer maakt is dat de zeventienjarige meiden bij elkaar in de zesde klas van het VWO zitten op de CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven. “Dat is inderdaad wel grappig”, beaamde Corine. “Klasgenoten vinden het bijna vanzelfsprekend. Ze vragen dan of het wel zo bijzonder is om een WK te rijden, maar als twee van de vier Nederlandse rensters toevallig bij elkaar in de klas zitten, dan mag je dat wel zo noemen.”

Professioneler

Voor Corine was het niet nieuw om een WK te rijden. Vorig jaar was ze ook actief in Valkenburg. Jeanne maakte in Italië haar debuut.

“Bij het EK in Tsjechië was ik er ook al bij en dat parcours was vergelijkbaar. Al was het bij Florence misschien wel een tikkie zwaarder. Het is echt heel gaaf om mee te maken. Alles wordt voor je geregeld, het is veel professioneler dan bijvoorbeeld criteriums hier in de regio rijden. Je zit ook bij de profs in het hotel.”

Voor Corine was het eveneens geweldig. “Ik vind het ook een voorrecht dat ik de mogelijkheid krijg om voor mijn eigen land uit te komen.”

Kritisch

De koers bij de juniores was onverwacht snel beslist. In de eerste ronde reden vijf meiden weg en die bleven vooruit. “Ze vielen aan in de afdaling,” wist Corine nog, “op een punt waarop je het niet verwacht.”

Jeanne: “We wisten niet wat we er mee aan moesten. Niemand dacht dat ze het zouden volhouden, maar toen ze twee minuten voorsprong hadden, wisten we wel dat het was gebeurd.” Uiteindelijk naderde het peloton nog tot op 34 seconden en eindigden alle Nederlandse meiden tussen plek tien en zeventien.

Corine is daar direct kritisch over. “Het is leuk dat we alle vier top twintig rijden, maar uiteindelijk koop  je er niets voor.”

Chocoladereepjes

De meiden, die na het seizoen weer vrolijk van de chocoladereepjes mogen genieten, zitten in hun examenjaar en kunnen vooruitkijken op veranderingen. “Ik zal volgend jaar bij de dames mee gaan rijden”, geeft Corine aan. “Ik wil proberen dat te combineren met studeren.”

Jeanne rijdt nog een seizoen bij de juniores. “Ook ik wil gaan studeren en hoop tegelijkertijd wat wedstrijden mee te pakken bij de dames. Ik heb straks na de examens wel meer tijd om me voor te bereiden op het EK.”

Marco van Vlijmen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 7 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden