Afbeelding
Foto: Stock

Gemeentes en andere overheden werken samen tegen overlast wegwerkzaamheden A27

Algemeen 608 keer gelezen

REGIO • Om de overlast vanwege het onderhoud en andere werkzaamheden aan de A27 vanaf eind 2023 zoveel mogelijk te beperken, gaan acht gemeenten en andere overheden met elkaar samenwerken.

Ze zetten gezamenlijk in op een slimme aanpak om de bereikbaarheid tijdens de ombouw van de A27 te waarborgen en de lokale en provinciale wegen zoveel mogelijk te ontlasten.

De A27 wordt vanaf eind 2023 verbreed tussen Houten in de provincie Utrecht en Hooipolder in de provincie Noord-Brabant. Tijdens de werkzaamheden zal de bereikbaarheid van het gehele gebied rondom de A27 onder druk staan. Er zal hinder zijn voor de weggebruiker op de A27 zelf, maar ook op alle lokale en provinciale wegen eromheen.

Unieke aanpak
Onder aanvoering van de gemeente Altena gaat er samengewerkt worden zoals nog niet eerder gedaan is voor zo’n groot gebied. Met een plan dat mensen en maatregelen optimaal verbindt en verder kijkt dan de eigen gemeente- of provinciegrens of een bepaald beheersgebied.

De aanpak loopt van Houten tot knooppunt Hooipolder en zorgt voor verbinding tussen de deels bestaande stedelijke maatregelen en het grote regionale gebied daartussen. Dit is gezien de impact en de omvang van de werkzaamheden noodzakelijk. De samenwerkende partijen willen uiterlijk in het bestuurlijke overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) van november 2022 de afspraken over de financiering en de wijze van besturen hebben vastgelegd. Zo zijn ze op tijd voordat de werkzaamheden op de A27 in 2023 daadwerkelijk van start gaan.

Gezamenlijke inzet
Acht gemeentes langs de A27 hebben de intentie om samen met het waterschap Rivierenland, het Rijk en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland een integraal maatregelenpakket vormgeven, aanvullend op de werkwijze van het project A27 zelf om hinder bij werkzaamheden te beperken. Ze zetten zo gezamenlijk in op een slimme aanpak om de bereikbaarheid tijdens de ombouw van de A27 te waarborgen en de lokale en provinciale wegen zoveel mogelijk te ontlasten.

Maar dit kunnen ze niet alleen. Bewoners, werknemers, werkgevers, alle weggebruikers moeten een steentje bijdragen. Thuiswerken, kiezen voor het openbaar vervoer, andere tijden de weg op, alternatieve vervoersmiddelen zoals bijvoorbeeld de elektrische deelfiets, andere routes, alles helpt mee. Alles om de hinder tijdens de werkzaamheden minimaal te houden; breder, sneller en slimmer. Samen gaan voor een duurzame mobiliteitstransitie, zodat de wegen in deze regio ook voor de lange termijn, als de werkzaamheden aan de A27 zijn voltooid, ontlast blijven.

Innovatieve samenwerking
Het is een innovatieve manier van samenwerken. Het gaat hier om een groot gebied met veel betrokken partijen: twee provincies, acht gemeentes en het waterschap die wegbeheerders zijn. Een nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, en ook het ministerie is daarbij van groot belang.

Verbinding zoeken, samenwerken, maatregelen optimaal op elkaar afstemmen; hier is een slimme aanpak voor nodig om het verschil te kunnen maken. De afgelopen periode is gebruikt om de verschillende maatregelen langs de A27 in kaart te brengen. Doel is om te komen tot een integraal pakket dat meer inzet op een duurzame mobiliteitstransitie. Het komende half jaar hebben de samenwerkende partijen nodig om het maatregelenpakket verder uit te werken en te voorzien van financiering.

Samen sterker
Wethouder Zevenhuizen van de gemeente Vijfheerenlanden is enthousiast over de samenwerking. “Ook in onze gemeente zal de nodige overlast ontstaan door de werkzaamheden en hoewel de gemeente al maatregelen neemt tegen het huidige sluipverkeer is het goed om hierin als regio samen te werken. Het gezamenlijk resultaat kan hiermee juist beter worden dan de individuele maatregelen bij elkaar opgeteld.”

Naast de gemeenten Altena en Vijfheerenlanden, doen ook de gemeenten Gorinchem, Molenlanden, Nieuwegein, Oosterhout, Geertruidenberg en Houten mee. Verder participeren de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat in de samenwerking.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 3 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden