Remco Sprangers wint schaakkampioenschap

Sport 412 keer gelezen

GIESSENBURG • Het traditionele oktobertoernooi van Schaakclub De Giessen en Linge leek een prooi te worden voor Dharma Tjiam, de directeur van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Met het ingaan van de laatste ronde stond hij een half punt voor op zijn naaste belager Remco Sprangers uit Waalwijk. Echter, Dick Schenkeveld trakteerde Tjiam in de laatste ronde op een nederlaag waardoor Remco tot kampioen kon worden getroond.

In het onderlinge treffen met Tjiam dolf Remco het onderspit, maar zijn overige partijen wist hij overtuigend te winnen terwijl Tjiam in de tweede ronde ook al averij had opgelopen met een benauwde remise tegen Ed Oosterlaken. Daniël en Dick Schenkeveld uit Zuilichem eindigden gebroederlijk op de derde en vierde plaats met 5 punten. Michel Auwens uit Groesbeek speelde een sterk toernooi, maar viel met zijn vijfde plaats net buiten de prijzen.

De spelers van de organiserende schaakclub (Bobby Fijlstra 4 punten, Jaco Vonk 3,5 punten, Eddy Korevaar 3 punten en Hans Karelse 0,5 punt) speelden een bijrol in dit kampioenschap. Jaco Vonk had wel een sterke start met in de derde ronde een overwinning op Dick Schenkeveld en in de vierde ronde een spannende partij tegen Dharma Tjiam die net verloren ging. Daarna ging het bergafwaarts met een plaats in de middenmoot tot gevolg.

Groep 2
In groep 2 werd Tom Fürstenberg uit Vught de winnaar. Tot en met ronde vijf had hij te maken met twee directe concurrenten: Gerben van Pel uit Hoevelaken en Joep Peeters uit Helmond. Tom verloor van Gerben in ronde 3, Gerben verloor van Joep in ronde 4 en Joep verloor weer van Tom in ronde 5. Bovendien was er nog een vierde kaper op de kust: Carlos Preuter. Hij had ook 4 punten, maar moest nog tegen Gerben en Joep. Kort achter de kopgroep zat Nils Neisingh, één van de jeugdtalenten van Schaakclub Magnus Leidsche Rijn (Utrecht).

In de zesde ronde won Tom en speelden zijn vier achtervolgers onderling remise. Daarmee kwam hij alleen op kop en dat gaf hij niet meer weg. Ook in de laatste ronde won hij en werd dus de terechte winnaar van deze groep.

Groep 3
In groep 3 ging huisschaker/oud-clubschaker Arie Rijneveld uit Werkendam er als een raket vandoor met 4 uit 4. Alleen Henk Slaats uit Grave kon hem enigszins volgen, hij stond een half puntje achter. In het onderlinge treffen werd Arie teruggewezen door Henk die daarmee de koppositie overnam. Frank Unkrig uit Kleve was inmiddels naderbij geslopen en stond samen met Arie een half puntje achter op Henk. Frank was weliswaar met twee remises gestart, maar had daarna drie partijen op rij gewonnen.

In de zesde ronde ging alles weer op zijn kop: Henk verloor zijn eerste wedstrijd en Arie verloor zijn tweede partij op rij. Frank Unkrig was hiermee de nieuwe koploper direct gevolgd door jeugdtalent Jelmer van Aken van de al eerdergenoemde schaakclub Magnus Leidsche Rijn. In de laatste ronde wist ook Frank zijn koppositie niet te behouden, hij verloor van Leandro Slagboom. Jelmer versloeg zijn directe concurrent Henk en eindigde daarmee tot zijn eigen verrassing in zijn eentje op de eerste plaats!

Frank Unkrig, Arie Rijneveld, Leandro Slagboom en Bart Riemens eindigden respectievelijk op de tweede t/m vijfde plaats met 5 punten uit 7 wedstrijden.

Het toernooi kende met 57 deelnemers een goede bezetting en verliep zoals ieder jaar in een gemoedelijke sfeer. Op naar het 30e kampioenschap!