Afbeelding
Foto: Jan de Bruin

Tonny Berends stelt in Vestingronde orde op zaken

Sport 1.009 keer gelezen

NIEUWPOORT • Het overwinningsgebaar dat Tonny Berends in de dertiende Vestingronde van Nieuwpoort maakte was veelzeggend. Of meer nog de kreet die hij daarbij slaakte. Daar zat duidelijk een stukje emotie in opgesloten.

"Ja," beaamde hij even later. "Ik wilde hier beslist winnen. Dat was er de laatste wedstrijden immers niet meer van gekomen."

De renner uit Gorinchem verwees daarmee naar het feit dat hij de eerste vier wedstrijden waar hij in deze zomercompetitie aan de start verscheen, glansrijk had gewonnen. Maar in Noordeloos en Molenaarsgraaf had de concurrentie hem afgetroefd. Er moest in De Poort maar eens orde op zaken worden gesteld.

Overigens makkelijker gezegd dan gedaan, want al snel werd duidelijk dat vooral mannen als Marco Luyten en Xander Moerman hele goede benen hadden. Vooral Luyten had, na zijn eerste overwinning Rondom de Graaf, de smaak te pakken. Al direct na de start testte hij de conditie van zijn tegenstanders.

"Maar ik heb intussen, zo lijkt het wel, toch al een sticker op mijn rug, dat ik een van de mannen ben die je vooral niet moet laten gaan", zo berustte hij. "Bovendien is dit een rondje waar je sowieso heel moeilijk weg kunt rijden. "

Hoofdrol
Dat laatste kwam er dan ook niet van. Wie een poging waagde, kreeg hooguit honderd meter. Het meest opwindend waren feitelijk de sprintjes die Berends en Luyten er elk rondje uitpersten om punten voor de leidersprijs te verzamelen. Dat gaf ook wel aan wie in deze koers een hoofdrol zouden gaan opeisen. De derde man die goede benen had was Xander Moerman. Al een mensenleven lang op de fiets. En op dit parcours met die smalle singel en die steile klim naar de dijk, duidelijk van plan om mee te doen.

Kracht
Uiteindelijk bleef een groep van negen renners over die de dienst uit zou gaan maken.

"Het viel in die laatste ronde in drie groepjes uiteen", vertelde Moerman, die tweede werd. "Ik zat in de derde groep en begreep dat ik echt naar voren moest om nog een kans te maken. Maar dat kostte wel kracht."

Inderdaad kwam hij als eerste de dijk op. Normaal een zeer goede uitgangspositie. Maar Berends die zijn wiel kon pakken, kwam daar toch nog vrij makkelijk overheen. Luyten pakte de derde podiumplaats.

Eindzege
De eindzege in deze zomercompetitie kan Tonny Berends normaal gesproken niet meer ontgaan. In theorie misschien wel, maar met enkel Ameide en Ottoland nog in het verschiet zal de man die in het dagelijks leven van gerecycled hout mooie eiken vloeren maakt, zeker voldoende punten pakken.

Met zijn vijfde overwinning veegde hij in Nieuwpoort andermaal de (eikenhouten)vloer aan met de concurrentie.

Voor Arjan Molenaar, eveneens hoog in het algemeen klassement, waren de druiven zuur. Hij viel drie rondjes voor het einde. Maar het gebruikelijke aansluiten bij de finish bleek, zo kreeg hij van de jury te horen, in deze slotfase niet meer toegestaan.

Slechts negen renners
De B-recreanten, die in Nieuwpoort apart van start gingen, waren met negen deelnemers niet bepaald massaal opgekomen. Winnaar werd Aart Jan Post uit Giessenburg. In de eindsprint was de man, die vooral actief is in het wereldje van de triatlon, duidelijk te sterk voor de nummer twee Aart Burggraaf uit Groot-Ammers en de nummer drie Maarten Molenaar uit Ameide.

(foto's volgen)

Ed van Tuijl

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 5 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden