Politiek bemoeit zich met geitenstal

Algemeen DOSSIER: GEITEN 76 keer gelezen

ROSSUM • Burgemeester en wethouders van Maasdriel hebben een vergunning gegeven voor een megastal, maar de gemeenteraden van Maasdriel én Zaltbommel willen meepraten.

Omwonenden, de Gelderse Natuur- en Milieu Federatie en de Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard keerden zich al eerder tegen het plan van Alexander van der Schans om 5100 geiten te gaan houden aan de Schoofbandweg, in het buitengebied van Rossum. Nu plaatst ook de politiek kritische kanttekeningen.

Schriftelijke vragen
Samen Sterk Maasdriel (SSM) heeft een paar weken geleden al schriftelijke vragen ingediend bij het college over de zaak. De partij wil in elk geval meer informatie over de casus. Ook wil SSM weten welke afwegingen hebben meegespeeld bij het collegebesluit om hiermee akkoord te gaan, gezien de weerstand die ertegen is.

Schriftelijke vragen moeten binnen vier weken van een antwoord worden voorzien. Dat is vóór de volgende vergadering van de Maasdrielse commissie Ruimte op woensdag 11 mei. Een andere partij, GroenLinks, heeft het plan van Van der Schans laten agenderen voor die vergadering.

Geen business as usual
"B&W wil eigenhandig een bestemmingsplanwijziging voor een nieuw megageitenbedrijf doordrukken. Zo'n belangwekkend besluit is geen 'business as usual'-besluit dat het dagelijks bestuur mag nemen, maar een politiek besluit dat aan de gemeenteraad is", aldus GroenLinks.

De partij vindt dit bedrijf op deze plek, vlakbij Zaltbommel en Hurwenen, onverantwoord is, onder andere vanwege risico's op Q-koorts en andere ziekten en klachten. In de discussienota voor de vergadering van 11 mei pleit GroenLinks ervoor dat niet het college, maar de gemeenteraad besluit over dit gevoelige dossier.

Zelfde adviesbureau
GL wil ook een second opinion over het gewijzigde bestemmingsplan, omdat de aanvraag en de beoordeling plus uitwerking door één en hetzelfde adviesbureau (Agron Advies) is gedaan.

GroenLinks wil ook discussiëren over de locatie. "Die ligt in de strategische economische A2-ontwikkelzone van de Bommelerwaard. Daar moet je zo'n bedrijf niet willen: daar krijg je voorspelbaar last mee." De partij, met maar één zetel in de Maasdrielse raad, wijst er ook op dat in het bestemmingsplan van Maasdriel staat dat intensieve veeteelt ongewenst is.

Buurgemeente
De laatste twee punten zijn ook aangedragen door de gemeente Zaltbommel, blijkt uit stukken die PvdA Zaltbommel heeft opgevraagd. Ook die partij vindt dat de raad aan zet is. "Dit is geen kwestie van alleen de colleges onder elkaar", zegt Nico van Wijk (PvdA Zaltbommel). SSM heeft ook specifiek gevraagd hoe het Maasdrielse college omgaat met de bezwaren van de buurgemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden