• Stilte op basisschool De Schakel.
• Stilte op basisschool De Schakel. Archieffoto: Janneke Boogaard

Directeur De Schakel: 'Het voelt unheimisch zonder kinderen'

Algemeen 668 keer gelezen

AMMERZODEN • Basisschooldirecteur Frank van Alphen van De Schakel in Ammerzoden en zijn team kunnen nog niet erg wennen aan een leeg schoolgebouw. Veel tijd om erbij stil te staan hebben ze niet: in een halve dag tijd hebben ze een plan gemaakt voor onderwijs op afstand.

"Het voelde unheimisch vanochtend om op school te zijn, terwijl er geen kinderen zijn. Je wil onderwijs verzorgen, maar dat kan niet door de landelijke situatie. Heel apart."

Boeken en schriften mee
Alle gezonde teamleden kwamen naar De Schakel om na te denken over thuisonderwijs. De gekozen constructie is dat de kinderen dinsdag op school verwacht worden met een stevige tas. "Op hun tafeltje ligt een stapel boeken en schriften klaar die ze de komende weken nodig hebben. We laten de leerlingen komen op alfabet, zodat er zo min mogelijk contact onderling is", legt de directeur uit.

Beroep op ouders
"Alle ouders krijgen maandagmiddag hierover een mailtje. Per week sturen we een planning. We werken in principe niet met een videoverbinding, we doen een beroep op ouders om hun kinderen waar nodig te ondersteunen bij het leren."

Grens met Brabant
Op De Schakel was vorige week al merkbaar dat het coronavirus roet in het eten strooide. "We zitten hier op de grens met Brabant, daar gold vorige week al dat mensen thuis moesten blijven als ze verkouden of grieperig waren. Daardoor waren er woensdag vier leerkrachten afwezig. Donderdag hebben we twee groepen naar huis moeten sturen en vrijdag één." 

Drie kinderen
Maandagochtend kwamen drie kinderen naar school in Ammerzoden. Hun ouders werken in cruciale functies en hadden geen opvang kunnen regelen. "Ze vonden het een beetje sneu dat er zó weinig kinderen waren, maar ja, het gaat echt om noodopvang", geeft Van Alphen aan.

Regionaal plan
De schooldirecteur verwacht dat er vanaf woensdag een plan van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid ligt voor de opvang van kinderen die niet thuis of bij familie kunnen verblijven. In andere regio's worden bijvoorbeeld enkele scholen, kinderdagverblijven en BSO's aangewezen die voor alle kinderen in het gebied open gaan.

De Veiligheidsregio laat weten dat het een misverstand is dat het plan voor opvang bij hen vandaan komt. Gemeenten verwachten dinsdag duidelijkheid over wie verantwoordelijk is, zo laat de gemeente Zaltbommel desgevraagd weten. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 7 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden