Afbeelding
Foto: aangeleverd

Een culturele kerk vol contrasten in Heesselt

Algemeen 183 keer gelezen

HEESSELT • Op eerste Pinksterdag zat het kerkje van Heesselt goed vol. 's Ochtends voor de Pinksterdienst; 's middags voor twee violisten van het Radio Filharmonisch orkest. En vanaf het balkon klonken tonen van Bach uit het drie jaar geleden met bladgoud gerestaureerde Knipscheerorgel, bespeeld door  Kees Alblas. Stichting Kerk Heesselt wil zo het sfeervolle kerkje - het aanzicht van het dorp – ook openstellen voor culturele en historische bijeenkomsten. 

Contrasten is het thema van de tentoonstelling waarvan de schilderijen aan touwen in de kerk leken te zweven. Ruggelings hing Harry van Meurs ze door elementen en seizoenen heen op: water bij vuur, lucht tegen aarde, lente tegenover herfst. De kleuren – veel wit, geel, lichtgroen en een schilderij in gevlekt herfstrood – verrijkten het licht dat door de glas-in-lood ramen binnenviel.  

Blond en zwart
De blonde Esther de Bruijn en Renate van Riel met haar gitzwarte haar vormden een contrast binnen de 'Contrasten' van de schilder. In hun muziek zijn de twee violisten van het Radio Filharmonisch Orkest een perfect duo. De violen waarop ze speelden zijn nog ouder dan de kerk; een Zuid-Duitse viool uit 1730 en een Italiaanse uit 1709. Noten, serieus maar ook vrolijk, dartelden rond onder het kerkgewelf.   

Esther de Bruijn kwam drie jaar geleden in Heesselt wonen; in een huis waar van oudsher al veel muziek werd gemaakt. Decennialang woonden er twee zingende zussen met later een echtgenoot erbij die prachtig accordeon speelde. De Bruijn zet deze traditie voort, zij het op een ander podium. Haar collega Renate van Riel komt uit het Gooi en speelt tien jaar bij het orkest. Kunstenaar Harry van Meurs was ooit slagwerker bij het Radio Filharmonisch Orkest maar hij koos jaren geleden voor het schilderen. 

Het was een mooie middag die werd afgesloten met een goed glas wijn op het grint bij de kerk.

Ideeën welkom
Anderen die een idee hebben voor een culturele of historische middag in de kerk, of die de stichting Kerk Heesselt een keer of vaker bij een evenement willen helpen, worden uitgenodigd te mailen met info@kerkheesselt.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 4 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden