Afbeelding
Foto: DWLK

DWLK start petitie tegen afplaggen: ‘maatregel is onomkeerbaar’

Nieuws 1.385 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Vereniging Duurzame Waterbeheersing en Landbouw Krimpenerwaard (DWLK) is een petitie gestart. Het roept hierin de gemeente Krimpenerwaard op om af te zien van afplaggen.

De vereniging maakt zich zorgen om de ‘onomkeerbaarheid van de maatregel en de milieuschade die afplaggen met zich meebrengt’. “Het voornemen bestaat om binnen de Krimpenerwaard wederom, ten behoeve van het laten ontstaan van zogenaamde nieuwe natuur, tot afplaggen over te gaan. Afplaggen is echter niet het enige middel om het beoogde doel te bereiken. We roepen de gemeente op om uitsluitend het alternatief, uitmijnen/verschralen, toe te staan’, aldus de DWLK in de petitie.

Meer verschillende soorten planten

Afplaggen -de grond verschralen door het verwijderen van de bovenste grondlaag- is een manier om de bodem geschikter te maken voor meer verschillende soorten planten. 

De DWLK vindt echter dat met afplaggen ‘kostbare landbouwgrond blijvend aan het beschikbare areaal wordt onttrokken’: ‘Het beschadigt bovendien het cultuur-historische karakter van de Krimpenerwaard, er ontstaat bodemdaling en het bodemleven verdwijnt’.

Informatieavond

De DWLK organiseerde afgelopen week een informatieavond over dit onderwerp. Naast twee sprekers -veehouder Spruit en Van der Kroon, adviseur bodem en natuurinclusieve landbouw-, was er voor de aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen en met elkaar in debat te gaan.

DWLK-voorzitter Willem Boer: “Voor- en tegenstanders van afplaggen lichtten hun standpunt toe en brachten verschillende argumenten naar voren. Aan het eind van de avond hebben de aanwezigen die zich zorgen maken over de onomkeerbaarheid van de maatregel en de milieuschade die afplaggen met zich meebrengt de petitie ondertekend. Iedereen die de petitie een warm hart toedraagt kan deze uiteraard mede ondertekenen.”

Meer informatie: www.petities.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden