• De bijeenkomst werd gehouden op het boerenbedrijf van de familie Mulder aan de Westvlisterdijk. Zitplaatsen waren heel toepasselijk hooibalen.
• De bijeenkomst werd gehouden op het boerenbedrijf van de familie Mulder aan de Westvlisterdijk. Zitplaatsen waren heel toepasselijk hooibalen. Foto: aangeleverd

Kruidenrijk grasland: goed voor de grutto én de boer?

Nieuws 1.230 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Kruidenrijk grasland is goed voor weidevogels en insecten, maar hoe pakt het bedrijfseconomisch uit? Wat zijn de mogelijkheden en welk deel van het bedrijfsareaal kan worden omgevormd naar kruidenrijk grasland?

Deze en andere vragen stonden centraal tijdens een bijeenkomst die het Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard (NBC) en het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) onlangs organiseerden voor hun pachters van natuurgrond. Onderwerp: kansen voor inpassing van meer kruidenrijk grasland vanuit bedrijfseconomisch perspectief. 

In totaal namen 50 belangstellenden deel. Merendeels pachters, maar ook zelfrealisatoren, leden van het landelijke Kennisnetwerk Kruidenrijk Grasland, vertegenwoordigers van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard en de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard en ambtenaren van de provincie. 

Inpasbaarheid is veelbelovend

Je levert in op productie, maar je hoeft minder kunstmest en krachtvoer in te kopen. Wat betekent dat voor het bedrijfsrendement, en waar hangt dat van af? 

Graslandkenner Wim Schippers had dit voor drie melkveebedrijven in de Krimpenerwaard en Alblasserwaard uitgerekend. Hij presenteerde zijn bevindingen en ging daarna in gesprek met de deelnemers. 

De hoofdconclusie volgens René Langedijk namens het Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard: “De inpasbaarheid is veelbelovend, maar hangt van diverse factoren af. Elk bedrijf is uniek. De stelregel van Schippers: om in de toekomst binnen gezonde grenzen van bodem/lucht/water te boeren is de verhouding grasland/kruidenrijk grasland 65-35 %. De aanwezige veehouders hadden de nodige vragen en opmerkingen over de toepassingsmogelijkheden op hun bedrijven. Het instellen van een studiegroep om dit verder te onderzoeken werd met belangstelling ontvangen.” 

Passende zitplaatsen: hooibalen

De bijeenkomst werd gehouden op het bedrijf van de familie Mulder aan de Westvlisterdijk in Vlist: in een schuur naast de schapen, met passende zitplaatsen: op kruidenrijke hooibalen. Zoon Arjan Mulder trapte af met een korte presentatie van het bedrijf. 

René Langedijk: “Op het grootste deel van hun grond passen ze agrarisch natuurbeheer toe, met zeer goed resultaat. Maar dat gaat niet vanzelf. Agrarisch natuurbeheer kost veel extra tijd en de vergoeding is te laag. Het puntensysteem in de Kringloopwijzer voor melkveehouderij helpt niet mee, omdat er teveel nadruk ligt op het reduceren van CO2-uitstoot. Zwaar inzetten op reductie is slecht te combineren met weidevogelbeheer, maar brengt wel meer op. Een andere praktisch probleem is het versneld dalen van de grond in en rond plasdrassen voor weidevogels. Kortom: nuttige informatie over knelpunten van een bevlogen familie, en een duidelijk appèl aan overheden en bedrijfsleven om aan het oplossen ervan bij te dragen.”

Onbalans in de Kringloopwijzer Melkveehouderij

Carleen Weebers - voorheen werkzaam bij Boerennatuur, nu bij provincie Utrecht, en lid van het Netwerk – ging in een korte presentatie verder in op die onbalans in de Kringloopwijzer Melkveehouderij. 

René Langedijk  samenvattend: “Ze adviseerde: laat een veenweideboer zitting nemen in de College van Deskundigen Dierlijk en/of de Begeleidingscommissie Dierlijk, die het Certificeringschema van de Kringloopwijzer ontwikkelt en actualiseert. Dan heb je invloed. Het NBC gaat daarmee aan de slag.”

Toekomstbestendige stal 

Een week eerder hield Alex Datema, melkveehouder, voormalig directeur van Boerennatuur en nu directeur duurzaamheid bij de Rabobank een korte speech bij de opening van een toekomstbestendige stal bij een van de buren van de familie Mulder. De Rabobank verzorgde daarbij de financiering. 

Het bruggetje naar deze bijeenkomst was snel gemaakt, stelt René Langedijk: “Het NBC gaat contact met hem opnemen met de vraag welke mogelijkheden de bank ziet voor een korting op leningen voor duurzame investeringen door veenweidebedrijven. Bijvoorbeeld de bedrijven die nu grond pachten van het NBC of die aan zelfrealisatie doen.”

De bijeenkomst werd afgesloten met een rondje door het land om het agrarisch natuurbeheer en de resultaten met eigen ogen te zien. 

René Langedijk tenslotte: “Ondanks de kou en nattigheid liepen er al wat jonge kieviten. Al met een zinvolle dag met mensen van verschillende achtergronden, die met elkaar in gesprek gingen.”

Voor meer informatie over dit onderwerp: 06-19691553. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden