Afbeelding
Foto: Dirk Molenaar

‘Kijken, praten en ontmoeten’ (met Kitsch- en Kunstmarkt) in Remonstrantse Kerk Schoonhoven

Nieuws 1.156 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De expositie ‘Kijken, praten en ontmoeten’ in de Schoonhovense Remonstrantse kerk is bijna ten einde. De kunstenaars Els Korevaar (65), Bram Herens (60) en Hans Verwaal (73) spreken van een geslaagd project. 

Verbindende factor is dat alle drie de kunstenaars nauw verbonden zijn met de Remonstrantse gemeente. 

“Hier wilden we iets mee doen”, maakt Hans duidelijk. “Onszelf openstellen en zo belangstellenden de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten en de werken bewonderen.” 

Veel mensen kennen Hans als ‘meneer Verwaal’, de voormalige leraar tekenen aan de CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven. Zeven jaar geleden ging hij met pensioen, waardoor hij nu alle tijd heeft om dagelijks te schilderen. 

Zieltjes winnen
Els is een paar jaar geleden ‘vriend’ geworden in deze kerkgemeenschap.

“Het viel mij op dat er weinig mensen lid zijn. Er gebeurt ook niet veel in dit prachtige gebouw. Daarom wil ik de gemeente actiever gaan uitdragen, niet alleen om geloof, maar ook ontmoeten en elkaar inspireren.” 

Inmiddels draait ze mee in een groep van vrijwillige kosters en voelt ze zich ambassadeur van de kerk. “Eigenlijk wil ik gewoon zieltjes winnen”, schatert ze.

Sacrale grond
“Het zijn niet alleen werken van ons, maar ook van inmiddels overleden Schoonhovense schilders”, licht Bram toe. “Erfgenamen hebben ons een aantal schilderijen geschonken, daar zijn we heel blij mee. Tijdens de expositie ontvangen we bezoekers in de consistorie van de kerk met koffie, thee, koek en chocolade.”

Wekelijks werkt Bram regelmatig in deze ruimte en geeft les aan cursisten. “Mijn opa had een schildersbedrijf aan de Kruispoortstraat, mijn overgrootvader een uitspanning met een diligence. Ook mijn vader is in deze straat geboren. Ik ben hier echt op sacrale familiegrond”, glimlacht hij.

Kitsch- en Kunstmarkt
Zaterdag 9 maart is de kerk vanaf 10.00 uur voor belangstellenden geopend.

“We houden een Kitsch- en Kunstmarkt met kunst, boeken, zilver, brocante en allerlei waardevolle artikelen”, weet Els. “Voor schappelijke prijzen zijn schilderijen te koop. De opbrengst is voor verbetering van de akoestiek in de kerk. Er worden hier regelmatig lezingen gegeven; het is vaak moeilijk te verstaan.”

Na komend weekend is de expositie nog eenmaal te bezichtigen: op zaterdag 16 maart, van 12.00 tot 16.00 uur.

Dirk Molenaar

• Kunstenaars Bram Herens, Hans Verwaal en Els Korevaar bij de Remonstrantse Kerk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden