Afbeelding
Foto: 123RF.com

Gemeenten starten meldpunt Vermoeden Zorgfraude

Algemeen 481 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard start, in samenwerking met de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas, een Meldpunt Vermoeden Zorgfraude.

Huishoudelijke hulp voor ouderen; begeleiding, therapie en logeeropvang voor kinderen en jongeren of vervoer naar de dagbesteding. Voor het aanvragen van zorg en begeleiding in huis of dichtbij huis kunnen inwoners terecht bij de gemeente. Het nieuwe meldpunt Vermoeden Zorgfraude moet helpen om oneerlijk gebruik door inwoners of zorgaanbieders tegen te gaan. “Wij hebben extra ogen en oren nodig om te zien dat het geld goed wordt besteed”, legt de Goudse wethouder Corine Dijkstra uit.

Onrechtmatig
Vervolgens: “Ik heb groot vertrouwen in het grootste deel van onze zorgaanbieders en zorggebruikers”, benadrukt de wethouder. “Maar het komt helaas ook voor dat zorggeld onrechtmatig wordt besteed, zo blijkt onder andere uit onderzoek van het landelijke Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). Ik kan en wil dat niet voor mijn rekening nemen. Daarom werkt onze regionale inkooporganisatie al enige tijd aan een programma gericht op de rechtmatigheid en de kwaliteit van de zorg. Onderdeel daarvan is het meldpunt Vermoeden Zorgfraude, dat deze week van start gaat.”

Inwoners kunnen via de website van hun gemeente een melding maken van –mogelijk- onjuist gebruik van het persoonsgebonden budget of zorg in natura. 

Meer zorg
Corine Dijkstra: “Mogelijke situaties die kunnen wijzen op zorgfraude zijn onder meer: een aanbieder die zorg declareert zonder dat er zorg is geleverd; een aanbieder die klachten over de kwaliteit van de geleverde zorg niet oppakt; een budgethouder die zorg laat betalen die niet geleverd is en een aanbieder die meer zorg levert dan nodig is.”

In de regio Midden-Holland worden de meldingen behandeld door een speciale toezichthouder Wmo/jeugdwet. Toezichthouder Liesbeth Zaat: “Niet al het onjuiste gebruik van geld is meteen fraude. Het kan ook gaan om een fout die hersteld kan worden. Omdat wij niet alles kunnen zien en controleren, dragen meldingen bij aan een betere besteding van het zorggeld.” 

Meer informatie over het meldpunt is te vinden op: www.nsdmh.nl/toezicht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie