Wim Pluim is de nieuwe beheerder van het kampeerterrein op 't Eiland.
Wim Pluim is de nieuwe beheerder van het kampeerterrein op 't Eiland. Foto: Henk Poelakker

Nieuwe beheerder voor Eilandse camping

Algemeen 1.668 keer gelezen

NEDERHEMERT • Wim Pluim (1954) is de nieuwe beheerder van het kleine kampeerterrein op 't Eiland. Hier wordt gekampeerd met oog voor rust en natuur.

Wat bezielt Wim Pluim om als 63-jarige een mooie baan op te geven en zich vervolgens in een heel nieuw avontuur te storten?

Wim is een vriendelijke gastheer, die openhartig vertelt: "Ik heb lang geleden de Pedagogische Academie afgerond. Ik heb kortstondig in het onderwijs gewerkt, maar besloot om verder te studeren. Het werd een theologiestudie. Eenmaal afgestudeerd ben ik geen dominee geworden, maar directeur van een jongerenadviescentrum. Studeren bleef ik boeiend vinden, wat resulteerde in een bevoegdheid tot psychotherapeut; mijn laatste baan was manager bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Ik was verantwoordelijk voor 120 medewerkers en deed mijn werk met passie en inzet. Regelmatig bleek de stress hoog en zocht ik met ons gezin de rust. Vanuit Zaltbommel, de plaats waar ik samen met Liesbeth woon en met wie ik vier kinderen mag opvoeden en begeleiden, trokken we vaak naar het prachtige Eiland. Op de camping kwamen we tot rust, want ook Liesbeth heeft, als teammanager van een organisatie die zich bezighoudt met minderjarige vluchtelingen, een drukke baan. Heerlijk vonden we het hier. Zo rustig, zo tussen het groen, zo tussen de vogelgeluiden. Gekscherend zei ik wel eens tegen de beheerster (Liesbeth Donken uit Genderen, red.): 'als jouw baan vrij komt, moet je mij bellen'. En hoewel het ietsje formeler ging, kwam dit nieuwe perspectief op mijn pad en heb ik een grote carrièreswitch gemaakt."

"Ik kan genieten van mensen die heel bewust de natuur op zoeken en enkele dagen letterlijk onder de blote hemel willen kamperen. De bezoekers kiezen allemaal met volle overtuiging voor een kleinschalige camping. Wie dat zijn? Gezinnen, fietsers, ouderen die graag wandelen. Geitenwollensokken? Absoluut niet. Het zijn heel diverse mensen uit alle lagen van de bevolking. Het is de natuur die hen bindt. Bezoekers kiezen voor 't Eiland, omdat het terrein schitterend gelegen is: tussen de bossen, nabij een kasteel, vlak aan het water. Maar ook komen ze naar hier vanwege de kleinschaligheid, de ruime kampeerplaatsen - ik heb 21 plaatsen van 80 tot 100 m² -, het respect dat iedere bezoeker kent voor de rust en de natuur, de kindvriendelijkheid. De eenvoudige, doch keurige voorzieningen trekken geen honderden bezoekers, maar wel mensen die oog hebben voor cultuur en de historische omgeving. Scheiden van afval gebeurt hier op duurzame wijze en ook dat is een bewuste keuze."

Gedrevenheid
Wim heeft een 15-jarig contract getekend bij Staatsbosbeheer en dat zegt iets over de gedrevenheid van deze toch niet meer piepjonge ondernemer. Hij heeft het kampeerterrein in erfpacht en de inkomsten moet hij zelf zien te genereren. Wim staat met beide benen op de grond, beseft dat er in de wintermaanden geen inkomen is, maar dat sober leven hem zeker niet minder gelukkig maakt.

Hij beseft dat de kampeermarkt onder druk staat, dat toeristen steeds vaker goed geoutilleerde bungalows en stacaravans zoeken bij voorkeur op terreinen waar een breed animatieteam de kinderen vermaakt. In dat geweld zoeken de campings die bij de Groene Koepel horen naar mensen die nog echt willen kamperen.

"Onze bezoekers", zo gaat Wim verder, "voelen zich aangesproken door de woorden natuurbeleving, duurzaamheid, cultuurhistorie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Simpel gezegd: wij bieden de bezoeker de natuur en het plezier dat je daarin kunt ervaren. Hoe mooi is de zang van de merel in de vroege ochtend, hoe bijzonder is het dat bijna aanraakbaar de ooievaar hier zijn jongen opvoedt, hoe verbaasd kun je zijn over de ontluikende knoppen aan bomen en struiken. Hier kampeer je nog in de meest pure vorm; hier zijn geen vaste plaatsen wat nog eens benadrukt dat we een camping zijn zoals we die uit het verleden kennen."

De camping is één van de 133 Nederlandse natuurterreinen, waar gekampeerd kan worden volgens heldere regels. Alle terreinen zijn aangesloten bij de Groene Koepel en men kan lid worden voor 14,95 euro per jaar. Reserveren via Wim Pluim: 06-53968077.

Henk Poelakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden