Afbeelding
Foto: Waardlanden

Babyluiers mogen straks gratis ingeleverd worden bij milieustraten Waardlanden

Nieuws 2.469 keer gelezen

MOLENLANDEN • Vanaf 2 januari 2024 kunnen inwoners van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden babywegwerpluiers scheiden in speciale afvalzakken voor luiers en gratis inleveren bij de milieustraten van Waardlanden.

Gebruikte wegwerpluiers kunnen verzameld worden in een speciale afvalzak voor babyluiers. Die zijn vanaf 18 december op te halen bij de milieustraten en op een aantal andere plaatsen in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden. De locaties staan op www.waardlanden.nl/babyluiers.

Een volle luierzak kan met de milieupas naar de milieustraat gebracht worden. Daar kan de zak gratis weggegooid worden in een speciale container. In de half doorzichtige afvalzakken voor luiers mogen alleen gebruikte wegwerpluiers. Dus geen (latex) handschoenen, washandjes, onderleggers, zalfpotjes, tubes of andere materialen. Dit is zeer schadelijk voor het recyclingproces.

De afvalzakken voor luiers zijn niet bedoeld voor incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal valt in de Waardlanden-gemeenten onder medisch afval. Mensen met een medische indicatie die door medisch afval hun restafval niet kunnen verminderen, kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij hun gemeente.

Wegwerpluiers die bij het restafval gegooid worden, eindigen in de verbrandingsoven. Wanneer ze apart ingeleverd worden bij de milieustraat, worden ze voor een deel verwerkt tot grondstof om nieuwe producten van te maken, zoals plastic auto-onderdelen. Deze manier van verwerken heeft minder invloed op het milieu dan die van verbranden in een afvalenergiecentrale.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nog bijna 340.000 zonnepanelen nodig in Alblasserwaard: groei gaat niet hard genoeg voor RES-bod Nieuws 9 uur geleden
• Herwin Verwoerd, Jacques Brunt en Evert-Jan Hoogendoorn.
Eerste Israël Praise in Alblasserwaard: zingen als geestelijk wapen in de steun voor Israël Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Lionsclub organiseert 20e Truckerstocht door de Alblasserwaard Nieuws 15 mei, 19:14

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden