Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bijzondere informatiezuil in de Koperen Knop

8 mei, 14:30 Algemeen 187 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • Onder de naam Drie Waarden is er een belangrijke samenwerking tot stand gekomen in drie musea in Zuid-Holland Zuid, waaronder De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Op 17 mei kunnen er daardoor digitale informatiezuilen met touchscreens in gebruik genomen worden.

Via deze zuilen kunnen de museumbezoekers de verschillen en de overeenkomsten ontdekken tussen de drie waarden Hoeksche Waard, Krimpenerwaard en Alblasserwaard. Over het landschap, de landbouw en veeteelt, de tradities, de verhalen uit de streek en de streekdracht.

Op woensdag 17 mei nemen burgemeesters uit de drie waarden als eersten de zuilen in gebruik.  Na een feestelijk boerenontbijt worden de zuilen gepresenteerd en voor het publiek opengesteld. Dat gebeurt in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam.

Met behulp van de zuilen krijgen de bezoekers informatie over het specifieke van de waard waarin zij zich bevinden, waarbij het landschap, de bebouwing en het gebruik centraal staan. Ook wordt hierbij een stukje uit de museumcollectie uitgelicht. Niet alleen over het museum waarin de bezoeker zich dan op dat moment bevindt, ook van de andere waarden en musea is deze informatie te zien. Het project omhelst nog meer. Zo is er een website ontwikkeld waar men onder andere de collecties kan bekijken en lesmateriaal kan downloaden.

Dit unieke project ging enkele jaren terug van start toen de directies van de drie musea besloten om buiten hun grenzen te treden en een meer professionele uitstraling aan hun museum te geven. De realisatie van de zuilen en met name de hierin gebruikte software is verricht door DeFine, interactieve techniek.

De realisatie hiervan is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van landelijke en regionale instellingen: het Mondriaan Fonds, de ANWB, het Rivierenlandfonds, de Rabobank en de Stichting Vriendenkring Museum Hoeksche Waard. Daarnaast is er erg veel inzet verkregen van diverse vrijwilligers van de musea, die bij het project waren betrokken. Dankzij allen is een prachtig project over drie van de mooiste streken van Nederland afgerond. Het zal in de toekomst een vervolg krijgen, als informatie op de zuilen wordt uitgebreid met nog veel meer interessante zaken. Een groot voordeel van de zuilen is ook dat deze vorm van presentatie met name de jeugd bijzonder aanspreekt, waardoor ook deze toekomstige groep van museumbezoekers voor de musea worden geïnteresseerd. 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie