• Burgemeester Stoop verrast Leo Bron met hoogste onderscheiding karate.
• Burgemeester Stoop verrast Leo Bron met hoogste onderscheiding karate. Foto: William Hoogteyling
fotoserie

Hoge karate onderscheiding voor 79-jarige Leo Bron

Sport Fotoseries 2.529 keer gelezen

HAAFTEN • Leo Bron ontving maandagavond uit handen van burgemeester Servaas Stoop de hoogste karate onderscheiding: ‘Staat van Verdienste’.

Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een burgemeester de hoogste karate onderscheiding mocht uitreiken aan een grootmeester in karatesport. Een certificaat: ‘All Style Karate Tiende Dan’. 

Karateschool Eagle
Dat gebeurde in het Multifunctioneel gemeenschapscentrum Burcht van Haeften. Op deze locatie oefenen wekelijks ook de leerlingen van Brons’ karateschool Eagle.

Boomchirurg
De 79-jarige Bron werd in Tricht geboren. Zijn vader was boomchirurg. Als jongen ging hij met zijn vader mee om bomen op de juiste manier te snoeien en om oude bomen te behouden.

In het begin werd het meer gezien als geweld

Karatesport ‘vanuit een boom’
Zo was hij ook mee tijdens werkzaamheden aan bomen in Amsterdam. Bron klom in een boom. Dat gebeurde toen nog niet met een hoogwerker, het was klimmen met boomhaken aan de voeten.

Hij keek vanuit de boom recht in een sportzaal waar karatesport werd beoefend. Bron waw toen 24 jaar en sindsdien heeft karatesport veel invloed zijn leven gehad.

Terwijl Bron bovenin de bomen hing, besloot hij dat hij na zijn werk een bezoek zou brengen aan de sportzaal. “Ik bleef na mijn werk bij die sportschool en ging meedoen. De sport heeft daarna mijn hele leven bepaald.”

“In die dagen was karate nog niet zo bekend. De Japanners hadden zich bekwaamd in deze vechtsport. In het begin werd het meer gezien als geweld, maar het is een manier van leven. Ik heb veel geleerd in deze sport.”

Inmiddels te gevaarlijk
“Ik heb mogen trainen in de subtop van Nederland. Ik heb grepen geleerd die nu niet meer mogen, omdat ze te gevaarlijk zijn. Toen de bonden steeds meer uit waren op geld en commerciële successen, ben ik mijn eigen weg gegaan. Ik ben zelf blijven trainen en mijn eigen karateschool begonnen in Herwijnen. Trainen in de vrije natuur, op blote voeten langs de Waal.”

Kroon op het werk
Bron heeft nu nog een eigen school in Haaften. De school draagt de naam Eagle, vernoemd naar de adelaar: een vrije vogel zoals hij zichzelf ook voelt. Hij heeft alle twaalf kleuren banden gehaald, allemaal met een gouden band erop.

Al komen ze in een trainingspak. Het gaat om weerbaarheid en doorzettingsvermogen

Bron mag zich ook grootmeester noemen. Hij is niet gediend van veel gedoe. “Doe maar gewoon. Zelf ben ik een eenvoudige Hollandse jongen. De sport is voor alle leeftijden, van twintig tot tachtig, jongens en meisjes. Al komen ze in een trainingspak. Het gaat om weerbaarheid en doorzettingsvermogen.”

Maandagavond ging voor Leo een grote wens in vervulling, toen hij de ‘All Style Karate Tiende Dan’ in ontvangst mocht nemen. “Dit in aanwezigheid van mijn lieve vrouw Addie, die mij altijd alle vrijheid heeft gegeven bij het beleven van de karatesport.”

Van koeienstal naar Burcht van Haeften
Het Certificaat is medeondertekend door raadslid Mario Kock. Kock waardeert de activiteiten van de bijna tachtigjarige zeer en heeft gezorgd dat Leo zijn koeienstal, waarin hij eerst trainde, kon verwisselen voor de Burcht van Haeften.

Cees Hoogteyling

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden