• Het Platform Toegankelijk West Betuwe.
• Het Platform Toegankelijk West Betuwe. Foto: Aangeleverd

Overzicht toegankelijke plekken in West Betuwe: Een plek zonder sociale en fysieke drempels

Nieuws 856 keer gelezen

HEUKELUM • Op 27 februari werd de motie ‘Richtlijn Toegankelijk West Betuwe’ unaniem aangenomen. Platform Toegankelijk West Betuwe praatte afgelopen week over deze richtlijn, en hoe dit opgesteld moet worden.

Wouter Schelvis, adviseur toegankelijkheid, was ook aanwezig om zijn kennis te delen.

De bouw van het nieuwe gemeentehuis laat duidelijk zien hoe hard deze richtlijn nodig is. Tijdens de ontwerpfase van het nieuwe gemeentehuis werd de expertise van het platform gebruikt om het gemeentehuis toegankelijk voor iedereen te maken. 

Maar bij de uitvoering, zijn niet al de adviezen die opgetekend waren gebruikt. Hierdoor moeten er nu alsnog aanpassingen aan het gebouw gedaan worden. 

Voorbeelden

Om een goede richtlijn op te stellen maakt Platform Toegankelijk West Betuwe gebruik van gemeentes die al zo’n richtlijn hebben. Bijvoorbeeld gemeente Utrecht of gemeente Breda waar op elke afdeling een persoon verantwoordelijk is voor inclusie. Hierdoor wordt het punt inclusie nooit vergeten.

Toegankelijke vuilcontainers

Avri was ook aanwezig en vertelde dat zij een richtlijn hadden. Aan de hand van dit beleid zou elke ondergrondse container toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Maar, één van de aanwezigen, rolstoelgebruiker en platform lid Remco van Lohuizen, vertelde dat het voor hem heel moeilijk is om zijn afval bij zijn ondergrondse container in Haaften weg te gooien. Dus zelfs met duidelijke regels is het niet altijd helder wat er precies nodig is.
Daarom benadrukte Wouter Schelvis: “Doe het met elkaar, soms hoeft niet alles volgens het boekje, maar door het met elkaar te doen, kom je erachter wat echt werkt.

De initiatiefnemer van de motie, Françoise Groenendaal-Vlug, is burgerlid GroenLinks en daarnaast lid van het Platform en actief op het gebied van inclusie. “We moeten ook naar de positieve dingen kijken, en zien wat er al wel is en kan. Er zijn al veel plekken die toegankelijk zijn voor iedereen, maar dit is niet bekend. Er moet een overzicht komen waarop al deze plekken vermeld staan.
Als alles volgens de planning gaat lopen is de eerste versie van deze richtlijn voor 2025 gepresenteerd.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden