• Verschillende vechtsporten werden beoefend.
• Verschillende vechtsporten werden beoefend. Foto: Betuwefotograaf.nl

Vechten en verdedigen in Asperen bij de vierde International Martial Arts Hall of Fame

Nieuws 732 keer gelezen

ASPEREN • Zaterdag werd het ‘International Martial Arts Hall of Fame’ voor de vierde keer gehouden. Van verschillende vecht- en verdedigingssporten werden demonstraties en lessen gegeven in Sporthal de Wiel in Asperen. Ook was er een uitreiking waarbij 85 genomineerden uit twintig verschillende landen in het zonnetje gezet werden.

Op acht verschillende matten werden lessen gegeven. Op een mat werd zwaardgevochten met een leraar die ook aan de serie ‘Vikings’ had meegewerkt. 

Op een andere mat waren leerlingen met elkaar judo oefeningen aan het doen. Weer ergens anders was een groep mensen aan het oefenen met mes-vechten. Alle leerlingen hadden een klein plastic oefen-mes in hun handen en waren oefeningen aan het doen met verschillende messteken. 

Vijftig grootmeesters gaven les

Geïnteresseerden, beginners en gevorderden vanaf elf jaar, betaalden vijftig euro en konden verschillende lessen volgen. In totaal waren er meer dan vijfentwintig verschillende zelfverdedigings- en vechtsporten. 

Ook waren er vijftig grootmeesters aanwezig om de lessen te verzorgen. Een van hen was Hendrik Koppe, hij is judoka en inmiddels al twaalf keer wereldkampioen geworden in zijn categorie. 

Tijdens deze dag werd er geld opgehaald voor stichting Ronald McDonald en International Children help. 

Martin Zingel

Dit evenement wordt elke twee jaar door Martin Zingel georganiseerd. Martin Zingel woont in Varik en heeft meerdere Hapkido scholen in Varik, Ophemert, Zaltbommel en Sint Nicolaasga, Friesland. Hapkido is een Koreaanse zelfverdedigingssport waarbij gebruik wordt gemaakt van de kracht en snelheid van de tegenstander.

De award show

‘s Avonds werd er een award show georganiseerd. Burgemeester Servaas Stoop gaf het openingswoord. 

Martin Zingel: “Ik werd uitgenodigd voor het Martial Arts Gala in Amerika en ontving een onderscheiding voor mijn prestaties. Ik vond dit zo’n mooie ervaring en wilde deze ervaring ook aan sporters en grootmeesters in Europa geven. Iedereen verdient het om op zo’n manier in het zonnetje gezet te worden.”

Het Martial Arts Gala in Amerika is vergelijkbaar met de Oscaruitreikingen, maar dan voor Martial Arts.

“Niet alleen mensen die veel bereikt hebben krijgen nominaties, ook aanstormende talenten krijgen nominaties.”

“De award show in Nederland is zeker niet hetzelfde als de award show in Amerika. Het is hier persoonlijker en een stuk kleinschaliger. Want Nederlanders houden niet van het grote en extravagante zoals in Amerika.”

Open kampioenschappen Hapkido

Op zondag werden voor de zeventiende keer de Open Nederlandse Kampioenschappen Hapkido gehouden. Ook dit was in de sporthal van Asperen. Deelnemers van zes tot 76 deden mee en streden om de titel: kampioen. Er deden deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk mee. Hapkido Si-jak behaalde als school de eerste prijs voor de meeste eerste, tweede en derde plaatsen.

Jayda Verbeek(6) werd eerste en Domani Verbeek(8) kreeg de tweede plaats.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden