Afbeelding
Foto: aangeleverd

Op bezoek bij de molens in het Rivierengebied

Nieuws 1.107 keer gelezen

REGIO • Diverse molens in het Rivierengebied openen hun deuren op zaterdag 20 april, tijdens de Tielerwaardse Molendag. Molens en hun molenaars staan bekend om hun gastvrijheid maar tijdens deze dag doen ze er met zijn allen nog een schepje bovenop. Voor bezoekers ook een ideaal moment om meerdere molens te bezoeken en daarmee een mooie route door het Rivierengebied te maken.

Molens zijn veel in het nieuws de laatste tijd als het gaat om het zoeken naar vrijwillige molenaars en de grote investeringen die nodig zijn om het draaiend erfgoed in stand te houden. De molens in de Tielerwaard zijn een prachtig voorbeeld van dit draaiend erfgoed, vaak in goede staat en met voldoende vrijwilligers maar waar ook aandacht gevraagd wordt voor de veranderende situatie waarbij het verkrijgen van de subsidies een uitdaging is.
Bezoekers kunnen binnenkijken bij de poldermolens en korenmolens in het gebied, uiteenlopend van Lienden tot Asperen.

Molenaars openen vanaf 10.00 uur de deuren en laten bezoekers kennismaken met alle bijzondere aspecten van het molenaarsschap en de werking van de molen. De rondleidingen stoppen om 17.00 uur. Molenaar en bestuurslid van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied Cees de Jong kijkt uit naar de Tielerwaardse Molendag. “Het is echt een van de hoogtepunten van het jaar, vaak valt het op een mooie voorjaarsdag waarbij veel bezoekers de fiets pakken. Het voelt echt als een promotie voor de schoonheid van de molen en tegelijk brengen we op een leerzame manier de bezoekers de werking en geschiedenis van de molens.”

Volgens de Jong zijn de molens niet alleen een toeristische attractie maar juist ook voor omwonenden het bezoeken waar. “We zijn vaker open voor bezoekers maar sommige molens liggen niet aan een doorgaande route en worden dus vaak vergeten. Het is dan mooi om tijdens deze speciale molendag juist het moment te pakken toch eens op bezoek te gaan.”

Het is voor bezoekers dus een mooie kans om een kijkje te nemen bij de molens, de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied hoopt ook op meer aandacht voor de molens. “Het zou toch mooi zijn als inwoners hun eigen molen steunen met bijvoorbeeld een jaarlijkse bijdrage waarmee het onderhoud kan worden uitgevoerd”, vertelt Cees over een van de plannen die de stichting aan het ontwikkelen is om de molens financieel te ondersteunen.
De Tielerwaardse Molendag is op zaterdag 20 april 2024 van 10.00 tot 17.00 uur.

De volgende molens openen hun deuren en geven rondleidingen: De Marsch (Marsdijk 2, Lienden), Poldermolen Wadenoijen (natuurgebied de Steendert, Ophemert), Poldermolen Geldermalsen (Watermolenweg 8, Geldermalsen), Poldermolen Waardenburg (Veerstraat 19, Waardenburg), Voorste molen (Zeek 5, Hellouw), Achterste molen (Zeek 6, Hellouw), Poldermolen Zuilichem (Meidijk 15, Zuilichem), De Bouwing (Rijksstraatweg 33, Geldermalsen), Op Hoop van Beter (Kerkepad 7, Ingen), De Hoop (’t Jach 3, Culemborg), Molen de Prins van Oranje (Molenwal 7, Buren), De Vlinder (Appeldijk 5, Deil), De hoop (Voorstraat 44, Lienden), De Zwaan (Molenstraat 5, Lienden), De Blauwe Reiger (Waalbandijk 49, Haaften), De Vrijheid (Molendijk 14, Beesd), Zeskante Molen (Gasthuisstraat 23, Waardenburg), De hoop (Molenstraat 17, Zuilichem) en De Haas (Molenwal 23, Asperen).

Meer informatie: https://molensrivierengebied.nl/Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden