Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

West Betuwe betaalt de hoogste rioolheffing in Gelderland

Nieuws 1.614 keer gelezen

WEST BETUWE • Bewoners van West Betuwe die in een meerpersoonshuishouden wonen, betalen in 2024 342 euro aan afvalstofheffing en 443 euro aan rioolheffing. In totaal komt dat op een bedrag van 785 euro.. Hiermee is West Betuwe de koploper in de provincie.

In de raadsvergadering werd het water- en rioleringsprogramma van 2025 tot 2029 besproken. Hierin worden de hoge kosten van de rioolheffing ook vermeld. Het college stelt: “Geen gemeente is te vergelijken. De rioolheffing is afhankelijk van meerdere factoren zoals: keuzes van voorgaande jaren over beheer en onderhoud, keuze van financiering, ambities, etc.” 

Wel heeft het college geprobeerd een verklaring te vinden door West Betuwe naast twee gemeentes met een vergelijkbaar inwonersaantal en oppervlak neer te leggen.

West Betuwe neemt een aantal extra kosten mee in de rioolheffing. Als die van de rioolheffing worden afgetrokken komen de kosten in West Betuwe meer overeen met de twee vergelijkbare gemeentes. 

De twee hoogste kostenposten die door West Betuwe (en niet door de twee vergelijkbare gemeentes) worden meegenomen zijn ten eerste sparen en versneld aflossen. De tweede is de aanpassingen van financiering voor projecten die uit de pot rioolheffing komt in plaats van de pot algemene middelen. Die voor projecten in de afgelopen vijf jaar met vijfentwintig procent gestegen zijn. 

De gemeenteraad mag zelf bepalen waar het geld van de algemene middelen aan besteed wordt. Dit geld komt vanuit verschillende algemene belastingen zoals: toeristenbelasting, parkeerbelasting, belasting voor het gebruik van openbare ruimte voor commerciële doeleinde, etc. 

Met de rioolheffing mogen gemeentes geen winst maken. Ze mogen niet meer dan 100 procent kostendekkend zijn. In West Betuwe is het uitgangspunt van de rioolheffing, 100 procent kostendekking.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden