• Geleide stroken in Tricht.
• Geleide stroken in Tricht. Foto: Irene van Helden

Platform Toegankelijk West Betuwe: Weetings & Walkshops in West Betuwe

Nieuws 1.048 keer gelezen

WEST BETUWE • Vanaf september 2023 gaat het Platform Toegankelijk West Betuwe on tour met Weetings & Walkshops! Lees meer hierover in dit artikel.

Het hele jaar door zet het Platform Toegankelijk West Betuwe zich in om bij te dragen aan een betere sociale en fysieke toegankelijkheid voor bewoners met een beperking. Dat doet het Platform samen met bewoners, gemeente, organisaties en de middenstand. 

Ad hoc acties

Vaak zijn het ad hoc acties zoals een schouw in een park, een winkel of restaurant of het testen van looproutes in de openbare ruimte. In overleg met de gemeente worden dan vervolgens aanpassingen gedaan zoals het leggen van geleide tegels, het begaanbaar maken van op- en afritten of het plaatsen van hekken als ondersteuning. 

‘Met Zijn Allen de Straat Op’

Sinds mei 2023 doet het Platform mee aan het project ‘Met Zijn Allen de Straat Op Deel 2’ (ondersteund door ZonMw en DSiN). De ad hoc activiteiten die het Platform al organiseert worden voortgezet maar in dit project is er ook meer aandacht voor het structureel vormgeven van inspraak bij besluitnemers en worden experts ingezet om hierbij te ondersteunen. Een hele mond vol maar het is in het kort samen te vatten in de uitspraak ‘Niets over ons zonder ons!’

Walkshops en Weetings

Door meer bewoners kennis te laten maken met de mogelijkheden die er zijn om de toegankelijkheid te verbeteren in hun eigen woonomgeving, gaat het Platform vanaf september 2023 op bezoek bij meerdere dorpskernen in West Betuwe. 

Als activiteit organiseren ze, in samenwerking met de gebiedsmakelaars, verschillende Walkshops en Weetings. 

In een Walkshop worden bewoners, lokale verenigingen, dorpshuisbeheerders, winkeliers, dorpsraden, gemeentemedewerkers etc. uitgenodigd om een bepaalde route te lopen met een geblindeerde bril en blindenstok of in een rolstoel, of met een rollator om zo fysieke drempels te ervaren in de openbare ruimte. 

Het gaat niet alleen om deze ervaring maar ook om het gesprek met elkaar en de kennis die bewoners en Platformleden met een beperking er over delen. De andere activiteit is een ‘Weeting’. Dit is een combinatie van een walkshop en een meeting. 

Een overlegvorm waarbij leden van het platform al wandelend in gesprek zijn met deelnemers over oplossingen voor fysieke en sociale drempels in de openbare ruimte.

Bewustwording

Met al deze activiteiten wil het Platform bijdragen aan meer bewustwording in alle 26 kernen van West Betuwe, zodat toegankelijkheid wordt geagendeerd bij bijvoorbeeld een verbouwing van een dorpshuis, het organiseren van een spelweek of sportactiviteit, het samenstellen van een kernagenda of bij het openen van een nieuwe winkel! 

West Betuwe Onbeperkt

Het onafhankelijk platform bestaat sinds 2020 uit een enthousiaste groep bewoners met en zonder beperking die activiteiten organiseert en aandacht vraagt voor het naleven van het VN-verdrag Handicap en de Lokale Inclusie Agenda. 

Ook meedoen als bewoner of organisatie aan het project Met Zijn Allen de Straat op Deel 2? Neem dan contact op met lokaal projectleider Irene van Helden: toegankelijkwestbetuwe@gmail.com of kijk voor meer informatie op:

www.toegankelijkwestbetuwe.nl

Irene van Helden 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden