• Meerdere organisaties in West Betuwe ondertekenden symbolisch de samenwerking Veilig Ouder Worden.
• Meerdere organisaties in West Betuwe ondertekenden symbolisch de samenwerking Veilig Ouder Worden. Foto: Aangeleverd

Lokale alliantie ‘Veilig Ouder Worden’

Nieuws 551 keer gelezen

OPHEMERT • Verschillende organisaties uit West Betuwe ondertekenden in Huis Op Hemert de lokale alliantie ‘Veilig Ouder Worden’. De ondertekening staat symbool voor de gezamenlijke aanpak om ouderen te beschermen tegen lichamelijk, psychisch of materieel leed. In eerste instantie richt de samenwerking zich op het voorkomen van financieel misbruik bij ouderen in West Betuwe. 

De gemiddelde leeftijd van inwoners van West Betuwe stijgt. Het aantal ouderen neemt gestaag toe. Daardoor stijgt ook het aantal mishandelingen. Dat weet ook Wethouder Sociale Zaken Jan de Geus. “Vergrijzing is een landelijke trend. Dus ook in West Betuwe wonen steeds meer ouderen. In Nederland krijgen jaarlijks 115.000 ouderen te maken met mishandeling, dat zijn gemiddeld 336 ouderen in West Betuwe. En net als kinderen, zijn ouderen ook vaak weerloos. Ik ben blij dat organisaties in West Betuwe de handen ineen slaan om mishandeling van ouderen aan pakken.”

Signalering

Op dit moment komen nauwelijks meldingen van ouderenmishandeling binnen. Instanties merken dit vaak niet of heel laat op. En als het tijdig wordt opgemerkt, is er te weinig slagkracht om actie te ondernemen. Alle reden voor de alliantie om gezamenlijk te werken aan signalering en een aanpak van mishandeling. De komende jaren richt de alliantie zich op het voorkomen van financieel misbruik van ouderen. Partijen die meedoen zijn onder andere de Rabobank, woningcorporaties, Welzijn West Betuwe, zorgorganisaties, Veilig Thuis en het notariaat.

Vaak bekenden

Schokkend genoeg blijken daders vaak ‘bekenden’ van de getroffen ouderen. Het zijn bijvoorbeeld mantelzorgers die zichzelf bewust of onbewust te veel vrijheden geven. Of er zijn kinderen die het beheer over de bankrekening krijgen. Zij betalen vervolgens hun eigen boodschappen met geld van hun ouders, zonder dat dit is afgesproken. Pieter van der Keur van Welzijn West Betuwe licht toe. “Een woningcorporatie kan een huurachterstand opmerken. En een zorginstantie kan waarnemen dat de koelkast altijd leeg is. Of dat een bewoner er verslagen en eenzaam bij zit. Dit zijn signalen die mogelijk wijzen op financieel misbruik. Organisaties die deze signalen herkennen, kunnen dan adequaat reageren met hulp van het netwerk.”

Meer informatie

Organisaties die zich graag aansluiten bij de Alliantie Veilig Ouder Worden kunnen contact opnemen met Susanne Papen, beleidsadviseur gemeente West Betuwe. Dit kan via susanne.papen@westbetuwe.nl.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app