• Ron Vermeulen aan het werk in het gemeentehuis.
• Ron Vermeulen aan het werk in het gemeentehuis. Foto: Aangeleverd

Kennismaken met het Platform Toegankelijk West Betuwe: Ron Vermeulen uit Beesd

Nieuws 880 keer gelezen

BEESD• Onder de rubriek West Betuwe Onbeperkt! schrijft het Platform Toegankelijk West Betuwe over hoe het in deze gemeente er voor staat met de fysieke en sociale toegankelijkheid voor mensen met een beperking of maken we kennis met de leden van het Platform, deze week: Ron Vermeulen uit Beesd.

Thomashuis in Beesd

Ron woont sinds twaalf jaar in het Thomashuis aan de Voorstraat. “Dat is heel gezellig, ik zou nooit in mijn eentje in een appartement willen wonen. Hier koken we met zijn allen en op mijn vaste vrije dag doen we leuke dingen.” Gezelligheid is belangrijk voor Ron, net als zijn werk op het gemeentehuis. Daar werkt hij via Werkzaak Rivierenland in de schoonmaak. 

Schoonmaken op het gemeentehuis

Hij werkt vier dagen in de week, het is wel jammer dat hij niet meer de kantoren schoonmaakt van de burgemeester en wethouders. “Dat moest als eerste ‘s ochtends vroeg en ik vond het mooi om te doen en om gelijk de dag met een praatje te beginnen. Door zijn werk in het gemeentehuis kent Ron de ambtenaren en wethouders en dat is weer handig voor het Platform. 

“Ik zoek graag dingen uit en let tijdens het werk goed op welke mensen waarover gaan, dat wordt wel gewaardeerd bij de andere leden.” Hij is benieuwd naar de verbouwing van het gemeentehuis en kijkt uit naar het nieuwe gebouw. “Wel veel glas, dat is serieus schoonmaakwerk.”

‘Moeite met verwerken van informatie’

De vraag die tijdens het interview standaard gesteld wordt aan de leden van het Platorm: “wat is je beperking?, vindt Ron lastig te beantwoorden. Hij is geboren met een hartafwijking en de diagnose PDD-NOS is gesteld. “Ik zeg altijd dat ik soms wat moeite heb met het verwerken van informatie. En het is fijn als dingen structuur hebben, zoals met het werk waar de voorvrouw de taken verdeeld en zaken coördineert.” Een begeleider bij het Thomashuis geeft aan dat het voor Ron ook lastig is als hij gelijk heeft maar het niet krijgt. “Lastig om het dan te laten gaan, vooral omdat Ron honderd procent zeker weet dat hij het bij het rechte eind heeft.”

Fervent wandelaar

Ron is een fervent wandelaar. In zijn kamer ligt een routeboek voor de Utrechtse Heuvelrug. “Ik wandel ook in West Betuwe, over klompenpaden. Jammer dat bijvoorbeeld de Rode Kruis Bloesemtocht gestopt is, die heb ik vaak gelopen.” Het is het avontuur dat Ron zoekt, wandelen en reisjes maken. Om dan weer de rust te vinden maakt hij puzzels. De gezelligheid opzoeken van vrienden en groepjes is na de coronaperiode niet echt meer opgestart en dat vindt hij jammer. “Voor het Platform hoop ik ook dat we meer mensen vinden, vooral uit de dorpen die nu nog niet vertegenwoordigd zijn.”

Wandelmaatje of date gezocht

Even twijfelt Ron of de krant er wel geschikt voor is maar hij wil toch graag een oproep doen. Voor de wandelingen die hij nog wil maken zou een wandelmaatje van pas komen. En ook op het gebied van de liefde is hij nog op zoek. Een wandelmaatje of date mag zich melden via: rmt_vermeulen@hotmail.com

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app