• De Avondvierdaagse in Geldermalsen, eerdere editie.
• De Avondvierdaagse in Geldermalsen, eerdere editie. Foto: Ab Donker

Nieuwe organisatoren duidelijk: ‘Avondvierdaagse Geldermalsen mag niet verdwijnen’

Nieuws 3.394 keer gelezen

GELDERMALSEN • De Avondvierdaagse met de laatste editie in 2018 gaat dit jaar door. Van 22 tot 25 mei wordt er in Geldermalsen en omgeving weer vier avonden gewandeld. Na het annuleren van de 2022 editie leek er een einde te komen aan de wandeltraditie maar dat was voor een drietal vrijwilligers ondenkbaar. 

Koste wat het kost in stand houden

Janet en Eli van Mourik, met steun van Annerieke Wolf, vonden elkaar in de overtuiging dat een Geldermalsen zonder Avondvierdaagse niet mogelijk is. “Als je weet hoe de mensen en de kinderen ervan genieten en bekend bent met de sfeer, dan weet je dat zoiets koste wat het kost in stand moet worden gehouden.” Wandelsportvereniging Prinses Marijke is en blijft de organisator van het evenement, Eli van Mourik was op die manier altijd al betrokken bij onder andere de verkeerszaken. “Het overlijden van Ina Oudejans was een grote aderlating voor de organisatie. En het gebrek aan vrijwilligers werd langzaam een probleem.” Iets dat voor de nieuwe aanjagers ook een uitdaging is. 

‘Extra handjes gezocht’

“Het goede nieuws is dat er dus weer een Avondvierdaagse in Geldermalsen komt maar wel met de opmerking dat we nog veel extra handjes kunnen gebruiken om het evenement echt te waarborgen.” Eli en Janet hun kinderen zijn inmiddels ouder en lopen waarschijnlijk niet meer mee. Voor Annerieke die op de Plantage in Meteren woont ligt dit anders: “Ik heb een dochter van elf, dat is mijn motivatie om ook vrijwilliger te worden. Ik liep vroeger vanuit de basisschool in Deil mee in Geldermalsen en heb daar bijzondere herinneringen aan. Dat gun ik mijn dochtertje ook.”
De organisatoren geven toe dat het ingewikkelder is geworden om een dergelijke tocht te houden. Maar inmiddels zijn de formele stappen gezet en goedgekeurd.

Jan Harmenshof startlocatie

De start locatie is straks bij de Jan Harmenshof, waarvandaan dan vijf of tien kilometer gewandeld kan worden. De kinderen lopen zelfstandig mee, in het gezelschap van hun ouders. Vroeger was dit vaak met de basisschool. “We werken wel veel samen met bijvoorbeeld de vierdaagse in Tricht, ook met de uitwisseling van vrijwilligers en kennis. Nu worden de routes nagelopen en op veiligheid gecontroleerd zodat we straks hopelijk rond de duizend wandelaars mogen verwelkomen.”

Extra informatie

10 mei is er tussen 19.00 en 20.00 op de Jan Harmenshof in Geldermalsen een inschrijfavond. Voorafgaand aan de wandelingen worden de routes gedeeld via sociale media of een QR-code op de telefoon. Vrijwilligers kunnen zich melden via: a4dgeldermalsen@gmail.com

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app