• Mérie Rijnberk, Marion Murman en Hansa Versteeg. (Martine Kuijsten niet op de foto)
• Mérie Rijnberk, Marion Murman en Hansa Versteeg. (Martine Kuijsten niet op de foto) Foto: J.Wijngaard

Kunstenaar willen met ‘Moedhouden’ bezoekers na laten denken over de basis van het bestaan

Algemeen 320 keer gelezen

GELDERMALSEN • Vier kunstenaars willen met hun werk een indringende maar uiteindelijke hoopvolle boodschap meegeven. De expositieruimte bij de Kunstverdieping aan de Molenweg in Geldermalsen wordt klaargemaakt voor ‘Moedhouden’. Het belooft een indrukwekkend geheel te worden.

Mérie Rijnberk, Marion Murman, Martine Kuijsten en Hansa Versteeg willen met hun expositie mensen positief betrekken bij grote thema’s. De klimaatverandering, bio-industrie en uitsterven van dieren komen in schoonheid verpakt voorbij. Het grote doek van Versteeg dat de ruimte siert is zo mooi dat het even zoeken is naar wat je écht ziet: vluchtelingen.

Onderwerpen die ons raken 

Klassieke kunst in al zijn pracht maar wel met een onderwerp dat ons allemaal raakt. De beelden van Rodin zijn vluchtelingen geworden, voorzien van een warmtedeken en een roeispaan. Ook de andere kunstenaars laten met vrolijk gekleurde beelden en hergebruikte voorwerpen de problemen van onze tijd passeren. Rijnberk haalden in Tiel tien kilo sokken bij een recyclebedrijf en verwerkten ze in een kunstwerk. Doordat de moeilijk bespreekbare onderwerpen verpakt zijn in kunst lijken ze juist bespreekbaar te worden en daarmee moed te geven om oog te houden voor de positiviteit.

De Morgenster

Kinderen van basisschool De Morgenster werden ook betrokken bij het kunstproject. Ze maakten hun eigen ecologische voetafdruk. Tegelijk met het creëren van het werk dachten ze na over hun letterlijke voetafdruk in relatie tot de aarde. Na de vragenlijst kwam een kind tot de conclusie: ‘Ik heb de aarde tweeënhalf keer gebruikt.” Voor het kind misschien een schokkende conclusie maar de kunstenaars willen geen aardverschuiving teweeg brengen. Juist door de schoonheid van kunst te ervaren, een gesprek te voeren en erover na te denken worden door kleine stappen grote keuzes gemaakt. De kunstenaars zien het vaak bij hun werk ontstaan. Ook imker Leon Gutz is bij De Kunstverdieping aanwezig om meer te vertellen over de bijen en biodiversiteit, gasten volgen de voetafdrukken naar zijn werkplek. 

Opening

De expositie wordt op vrijdag 7 april om 11.00 uur geopend door de wethouder Duurzaamheid, Joke van Vrouwerf fen duurt tot en met maandag 10 april. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn bezoekers welkom, de kunstenaars zijn aanwezig bij de Kunstverdieping, Molenweg 3 in Geldermalsen. Kijk op www.moedhouden.nl voor meer informatie en wanneer welke kunstenaar aanwezig is.

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Battle of the Boats voor jongeren: wie wint dit jaar? Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Herdenkingsdienst in het Klokhuis in Beesd voor twee jaar oorlog in Oekraïne Nieuws 24 feb, 18:21
• Studiomedewerkers van Kontakt Mediapartners tonen trots de drie gewonnen Awards.
Drie internationale awards voor Studio Kontakt Mediapartners Zakelijk 24 feb, 17:30

Download onze app