Afbeelding

Bewoners van Woon- en Zorgcentrum Avondlicht runnen voor één dag een eigen restaurant

Algemeen 945 keer gelezen

HERWIJNEN • Voor één dag mochten bewoners van Avondlicht in Herwijnen hun eigen restaurant openen. Chantal de Groot, initiatiefnemer van dit project en tevens medewerkster dagbesteding van Avondlicht, kijkt met een glimlach terug op het evenement en naar de bewoners die aan dit project meededen.

Na het zien van het televisieprogramma Restaurant Misverstand raakte Chantal geïnspireerd om ook iets te gaan betekenen voor de bewoners van Avondlicht. Na intern overleg werd groen licht gegeven om dit project daadwerkelijk vorm te geven. Er werd contact gezocht met diverse ondernemers in de regio Herwijnen. De betrokken ondernemers waren na de uitleg van Chantal direct te spreken over het voornemen en zegden hun medewerking toe. De uitbaters van De Poort in Herwijnen, Berry en Corita, stelden zonder enige twijfel het dorpshuis beschikbaar voor dit project. 

Proefdraaien

Na maanden van voorbereiding was het dan zover. Op dinsdag 21 maart werd proef gedraaid met de bewoners die zouden helpen. Een aantal van de meewerkende bewoners heeft een vorm van dementie, maar dat mocht geen belemmering zijn. De mogelijkheden waren divers en niet alles hoefde perfect te zijn. In de keuken waren de helpende bewoners Cor, Hennie en Gijsje. Hun taak was onder andere het ‘haren van de boontjes’, het om de boontjes rollen van spek, het maken van de salade en toetjes, het opmaken van de borden. Ze kregen daarbij de steun van Corita als kok en Willie (activiteitenbegeleidster op Perengaarde, een locatie van Avondlicht) en ook Petra die als vrijwilligster kwam helpen. In de bediening waren werkzaam: Jose, Stien, Artje en Ria, de moeder van Chantal, die eveneens een vorm van dementie heeft. Met elkaar werden de tafels keurig professioneel gedekt. 

Restaurant voor een dag

Op woensdag 22 maart was het dan eindelijk zover, het restaurant werd geopend. De gasten bestonden uit familieleden van de bewoners, het bestuur van De Poort, medewerkers van de open eettafel en de wethouder Govert van Bezooijen. Vooraf werden glaasjes bubbeltjeswijn gevuld en werd er genoten van de samenwerking en het samen zijn. Duidelijk was dat de bewoners het gevoel hadden er weer bij te horen en iets te kunnen betekenen. Net als in een echt restaurant werden de gasten ontvangen en naar de tafels gebracht door de bewoners. Het eten werd keurig opgemaakt en uitgeserveerd richting de tafels. Uiteraard met de steun van Berry, Ellie, Joyce (zorgmedewerkster bij Avondlicht) en Chantal. Duidelijk was te zien dat de dames genoten hebben van deze ervaring.

Sponsors

De organisatie dankt de volgende sponsoren: Dorpshuis De Poort, slagerij Kaldenberg, slijterij Jeltje van den Berg, Bakkerij Bakker, Spar Herwijnen, Van Weenen groente en fruit uit Gorinchem, Sligro Gorinchem, reclame WZ uit Herwijnen, Uw Kaasduo op de markt, Druk Idee, Wijdmans bloemen, Bid Food Nieuwegein, gemeente West Betuwe en Avondlicht Herwijnen. 

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden