• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: Rungis.nl

Vrijstellen van bestrijdingsmiddelen: ‘Kersenteelt ten dode opgeschreven’

Nieuws 1.307 keer gelezen

GELDERMALSEN • De motie om het ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit (LNV) erop aan te dringen om het gebruik van de bestrijdingsmiddelen Tracer en Exirel in de kersenteelt toe te staan is aangenomen.

De ChristenUnie, SGP, Dorpsbelangen (DB), CDA, Verenigd West Betuwe (VWB), VVD hebben deze motie ingediend. Anne van Rossum (CU) stelt: “Zonder deze middelen is de kersenteelt ten dode opgeschreven.” Daarom roept de CU van West Betuwe het ministerie van LNV op om direct een vrijstelling voor deze middelen te geven.

De middelen

De middelen Tracer, wat een biologisch middel is, en Exirel  worden gebruikt om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden. Deze vliegt legt namelijk haar eitjes in de kers. De LNV heeft toentertijd een tijdelijke vrijstelling voor het gebruik van deze middelen gegeven, maar wil vanaf dit jaar de middelen niet meer toestaan. Deze middelen zijn in bijvoorbeeld Duitsland en België wel toegestaan.

D66, GL en PvdA, zijn tegen deze motie. Renske de Zwart (GL) stelt: “Natuurlijk is het zuur dat deze middelen in omringende landen wel gebruikt mogen worden, maar daar zou het ook niet moeten mogen.”

De wethouder is voor

Joke van Vrouwerff, wethouder platteland, land- en tuinbouw is blij met deze motie. “Ik omarm deze motie van harte, ik zal alle kanalen persoonlijk bewandelen om deze lobby tot stand te brengen. Jullie hebben mijn medewerking van harte.”

GL, D66 en PvdA stemden tegen de motie. Alle andere partijen stemden voor de motie. Daarmee is de motie aangenomen.

Snelle actie

Over een aantal weken willen de kersentelers beginnen met het spuiten, daarom is het voor de telers van belang dat er snel actie wordt ondernomen.

Binnen de Tweede Kamer hebben de BBB en SGP meerdere vragen aan het ministerie van LNV over het gebruik van Exirel en Tracer gesteld. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aankomende maandag Landbouw- en Visserijraad, dan zal er waarschijnlijk meer duidelijkheid komen.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden