• De vakantiekinderen van Clemy kijken hoe bij Landgoed Mariënwaerdt in Beesd ballonnen opstijgen.
• De vakantiekinderen van Clemy kijken hoe bij Landgoed Mariënwaerdt in Beesd ballonnen opstijgen. Foto: Aangeleverd

Vakantieouders bieden kwetsbare kinderen een onvergetelijk zomervakantie

Algemeen 363 keer gelezen

BEESD• Het is niet een vakantie als in de zin van ontspannen. Het is juist een stabiele omgeving, even weg van hun eigen gezinssituatie dat het voor kinderen waardevol maakt om bij vakantieouders een deel van de zomervakantie in te vullen.

Europa Kinderhulp bestaat al sinds 1961 en met de vakantieouders brengen ze kinderen uit onder andere Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk maar ook uit Nederland zelf naar gastouders. In ongeveer twee weken worden de kinderen, vaak kwetsbaar, opgevangen en draaien ze mee met hun gastouders en de rest van het gezin.

Clemy Brenneker uit Beesd

Clemy Brenneker uit Beesd was lange tijd werkzaam bij de GGZ Jeugd en na haar pensioen in 2014 werd ze vakantieouder voor Europa Kinderhulp. ‘Het is zo waardevol om op deze manier iets te kunnen betekenen.” Voor Clemy is het niet zo dat ze jarenlange vriendschappen opbouwt met de kinderen. “Daar zijn deze kinderen, in de leeftijd van zes tot twaalf helemaal niet mee bezig.” Haar eerste gasten waren jongens uit Frankrijk. Nu worden in Gelderse gastgezinnen vooral kinderen uit Duitsland (onder andere Berlijn en Hannover) en Oostenrijk opgevangen. Met bussen komen ze in juli naar Apeldoorn. Daar maken ze kennis met hun gastouder(s) en trekken ze naar hun tijdelijke thuis voor twee tot drie weken.


• Clemy Breneker uit beesd is vakantieouder voor Europa Kinderhulp. - J.Wijngaard

Aanmeldtraject 

“Sinds kort doe ik ook de intakegesprekken met potentiële gastouders na aanmelding. Het is een zorgvuldig traject maar voor iedereen die van kinderen houdt en ze iets wil bieden is ruimte. Gastouder kun je zijn wanneer je zelf een jong gezin hebt maar ook als je ouder bent, zoals ik.” Voor Clemy is het in haar eentje soms best zwaar, geeft ze toe. Maar met duidelijke afspraken en leuke vooruitzichten komen we de twee weken prima door. “Vorig jaar ben ik met mijn twee Duitse vakantiekinderen een weekje naar de camping gegaan in Erichem. Zo hebben die jongens een vakantie in een vakantie.” Tijdens de periode dat de kinderen er zijn is er een familiedag waarbij alle vakantieouders en hun jonge gasten worden uitgenodigd. “Daar wordt veel lol gemaakt maar is ook ruimte voor een tussentijdse evaluatie.”

‘Je ziet ze opknappen’

De kinderen, vaak thuis in een lastige gezinssituatie, zijn op deze manier er echt uit. Kinderen uit een grote stad als Berlijn komen opeens een paar weken op een boerderij in de Betuwe terecht. “Je ziet ze opknappen”, zegt Clemy die ook niet beroerd is om overal mogelijkheden te zien haar gasten iets moois te laten beleven. “Hier in Beesd rijden ze weleens rond met paard en wagen, dan loop ik even naar buiten om te vragen of de jongens mee mogen. Of ik vraag bij de brandweerkazerne of ze daar mogen kijken.” Onvergetelijk is dan het moment dat de jongens hun broertjes tegenkomen op een gezamenlijk evenement en opscheppen over wat ze hebben meegemaakt.”

‘Geduld en begrip belangrijk’

De kinderen komen uit een bijzondere situatie. “Ze zijn kwetsbaar daar moet je rekening mee houden. Geduld en begrip tonen is belangrijk en de tijd ervoor nemen. Mensen uit mijn omgeving zijn weleens kritisch en vragen dan hoe ik het vind dat zo’n kind uiteindelijk toch weer teruggeplaatst wordt in zijn eigen situatie.” Clemy is daar duidelijk in: het is een momentopname maar toch belangrijk om op die manier iets te kunnen betekenen. “Zo’n jongen die dan na drie weken weer terug de bus instapt, nog een keer terug komt voor een knuffel. Dat is genoeg, dan weet je dat je iets voor hem hebt betekend.”

Voor meer informatie over Vakantieouders kijk op: www.europakinderhulp.nl/vakantieouders

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

• Clemy Brenneker uit beesd is vakantieouder voor Europa Kinderhulp.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie