• Annette Horvers en Ineke Kalisvaart in de filmzaal van de Pluk.
• Annette Horvers en Ineke Kalisvaart in de filmzaal van de Pluk. Foto: Aangeleverd

Autismevriendelijke filmvoorstellingen bij LingeFilm op zondagochtenden

Algemeen 419 keer gelezen

GELDERMALSEN • Ter gelegenheid van de autismeweek eind maart wil LingeFilm de lezers graag informeren over de autismevriendelijke (AV) kinderfilmvoorstellingen die LingeFilm op zondagochtenden in De Pluk organiseert. 

‘Teveel prikkels’

Voor kinderen met autisme zijn films in een reguliere bioscoop door de vele prikkels vaak moeilijk te verdragen. Te hard geluid, 3D, te vol of te donker, allemaal prikkels waar autistische kinderen niet tegen kunnen. Het uitgangspunt bij de AV-voorstellingen bij LingeFilm is dan ook “prikkelarm”. Dat wordt op verschillende manieren bereikt: in de filmzaal zijn 98 zitplaatsen, bij AV voorstellingen worden er niet meer dan 40 gereserveerd, het geluid wordt zachter gezet en ook gaat het licht niet helemaal uit. Andere aanpassingen zijn dat de kinderen al vroeg een plaatsje kunnen aanwijzen, iedere film start met een inleiding door een vrijwilliger en er is altijd iemand waar de kinderen bij terecht kunnen. Verder is het tolerantieniveau bij de voorstellingen hoog. Als een kind een keer iets roept, dan stoort dat niemand.

Sinds 2010

In 2009 startte een bioscoop in Amsterdam met AV-voorstellingen. Niet lang daarna in 2010 volgde LingeFilm. Veel van de bezoekertjes uit de beginperiode zijn nu de kinderfilm leeftijd ontgroeid. Vandaar ook dat we het concept van AV-voorstellingen weer onder de aandacht willen brengen. Naast kinderen met autisme zijn de voorstellingen ook geschikt voor kinderen die baat hebben bij een “prikkelarm” concept.

Dankzij groep vrijwilligers

Ineke Kalisvaart en Annette Horvers zijn bij LingeFilm de aanspreekpunten voor de AV-voorstellingen. Maar het zal duidelijk zijn dat deze voorstellingen alleen mogelijk zijn dankzij de inzet van een groep vrijwilligers. Het draait allemaal om een persoonlijke benadering: “We hebben echt de vaste gezichten op hun vaste plek in de zaal. Toch blijft het steeds uitproberen, er is geen vast concept. De voorstellingen verlopen meestal probleemloos, juist omdat we erbij zijn en aan proberen te voelen wat er gebeurt. De vaste gezichten maken op dit moment langzaam plaats en dat vinden we jammer. Dit is een unieke kans voor kinderen met autisme om naar de film te gaan, persoonlijker kan het bijna niet”. 

Informatie

Eén keer per maand is er een AV-voorstelling. Het is wel nodig dat de kinderen onder begeleiding komen.
Op zondag 2 april: De Gelaarsde Kat 2: ‘De laatste wens.’ Meer informatie via: www.lingefilm.nl

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie