• Zeven van de negen vrijwilligers, met in het midden Roelie de Jong.
• Zeven van de negen vrijwilligers, met in het midden Roelie de Jong. Foto: J.Wijngaard

Open Eettafel in Haaften bestaat volgende maand 12,5 jaar

Algemeen 1.481 keer gelezen

HAAFTEN • Twaalf en een half jaar bestaat de open eettafel in Haaften volgende maand. Een vaste kern, van negen vrijwilligers, maakt er maandelijks een succes van.

Ooit begon de eettafel in het oude dorpshuis in Haaften, op initiatief van de toenmalige beheerder Harry Soeters. Roelie de Jong was vanaf het begin betrokken: “Ik werd door Harry gevraagd om te helpen, hij kookte.” De eerste keer werd de eettafel nog geannuleerd omdat er te weinig deelnemers waren maar dat is nu ondenkbaar. “We hebben nu in de Burcht van Haeften tussen de vijftig en zestig mensen die aanschuiven.” 

Dag in het teken van de eettafel

Iedere tweede woensdag van de maand staat de dag van de vrijwilligers volledig in het teken van de eettafel. “ In de ochtend trekken we voor de eerste keer die dag naar de Burcht. Van een teler in de buurt krijgen we bloemen, die zetten we vast op tafel. In de middag komen we terug, onze mannen komen dan mee, om de boel echt klaar te zetten.” Rond half vijf komen de eerste mensen binnendruppelen. Er wordt dan heel wat afgekletst en koffie gedronken. Rond vijf uur komt de kok van de Wittenberg het eten brengen. “Na Harry hadden we nog Jantina en Ron als koks maar nu maakt de kok van het zorgcentrum het eten voor ons. Hij blijft speciaal langer.” Wanneer iedereen plaatsneemt aan de prachtig gedekte tafels is het eindelijk even stil. Henk de Jong luidt de bel en houdt een praatje voordat er gegeten wordt. “Dan wordt er een stuk minder gekletst, als iedereen lekker zit te eten”, lachen de vrijwilligers.

‘Net als een echt restaurant’

Voor de betrokken vrijwilligers is het belangrijk dat de mensen het echt ervaren als een uitje, alsof je in een restaurant bent. “We hebben dat allemaal als doel en daarom werken we als team ook zo goed samen. De eettafel voelt als ons ding maar we doen het echt voor de gemeenschap, het dorp. We willen dat mensen een goede tijd hebben.’ Bewust wordt de eettafel niet in de middag gehouden, om er te zijn voor iedereen die er behoefte aan heeft en niet specifiek alleen ouderen. “De leeftijd ligt vanzelfsprekend wel wat hoger, de oudste is 93 jaar. Leen en Henk halen mensen als het nodig is ook thuis op. Er schuiven ondertussen ook mensen uit Zaltbommel, Leerdam, Herwijnen en Hellouw aan.”

De eerstvolgende eettafel is op woensdag 12 april, inloop vanaf 17.00 uur. Voor 14 euro staat er koffie/thee, een drankje en een driegangenmenu klaar.

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden