• Stembureau bij een van de eerdere verkiezingen.
• Stembureau bij een van de eerdere verkiezingen. Foto: Aangeleverd

West Betuwe Onbeperkt: Naar het stembureau als ‘mystery guests’

Algemeen 1.356 keer gelezen

WEST BETUWE • Leden van het platform Toegankelijk West Betuwe gaan net als alle andere inwoners 15 maart naar de stembus. Naast hun persoonlijke keuze kijken leden kritisch naar de toegankelijkheid om in het stembureau te komen en om in het stemlokaal hun stem te kunnen uitbrengen. 

Checklist voor toegankelijkheid

Daarbij wordt gelet op de aanwezige voorzieningen voor mensen met een beperking en ook op sociale aspecten zoals de bejegening. Als ware ‘mystery guests’ gaat een afvaardiging van het platform naar een aantal stembureaus in de gemeente om aan de hand van een checklist te onderzoeken of de gemeente zorgt dat iedere stemgerechtigde inwoner gebruik kan maken van het stemrecht. De gemeente ontvangt van het platform een evaluatierapport van het bezochte stemlokaal.

Voorzieningen bij stembureaus

De lijst waarop stemlokalen worden vermeld, laat in veel gevallen bij het plaatselijke stembureau een pictogram met een rolstoel zien. Dat houdt in dat er toegankelijkheid is voor mensen met een beperking. Het logo is verwarrend want naast toegang voor rolstoelgebruikers, moet er ook de mogelijkheid kunnen zijn om te stemmen voor mensen die blind zijn of voor mensen die een psychische beperking hebben. Voor mensen met een visuele beperking moet zichtbaar op de tafel waar men zich moet legitimeren, een loep klaar liggen om te kunnen gebruiken om het stembiljet te lezen. Een van de stemhokjes moet een verlaagd blad hebben om vanuit de rolstoel het stembiljet te kunnen invullen. Zo moet er ook voldoende ruimte zijn om een ruime draaicirkel te kunnen maken voor o.a. de scootmobiel in het stemlokaal. Ook wordt er bij een ‘mystery guests’ bezoek gelet op de ingang van het stembureau. Bij een check in 2022 bleek de voordeur van een stemlokaal voorzien te zijn van een zware deurdranger. Zittend in een rolstoel, maar ook voor inwoners met een rollator, kost het dan moeite de deur open te krijgen.

Speciaal stemhokje grote wens

Grote wens van het platform  is dat bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen er ook een stembureau speciaal ingericht wordt met een stemhokje speciaal voor inwoners met een visuele beperking. In dat stemhokje is een koptelefoon met daarbij een speciale mal met gaatjes die overeenkomen met de namen van de partijen en de kandidaten. Door de stemmal kunnen deze inwoners zelfstandig hun stem uitbrengen. Diverse Nederlandse gemeenten werken hier al mee, waaronder Sliedrecht. Iedere gemeente, ook West Betuwe, heeft van het ministerie geld ontvangen voor verbetering van toegankelijkheid m.b.t de verkiezingen. 

West Betuwe onbeperkt

Onder de rubriek West Betuwe Onbeperkt! schrijft het Platform Toegankelijk West Betuwe over hoe het in deze gemeente er voor staat met de fysieke en sociale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Meer informatie: www.toegankelijkwestbetuwe.nl

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden