• Niels met wethouder De Geus bij VV Beesd.
• Niels met wethouder De Geus bij VV Beesd. Foto: Aangeleverd

Niels Koudijs is de sporter van Toegankelijk West Betuwe

Algemeen 1.860 keer gelezen

BEESD • In deze rubriek maken we kennis met de mensen van het Platform Toegankelijk West Betuwe. Deze week: Niels Koudijs. Hij is 28 jaar en door zuurstoftekort bij zijn geboorte halfzijdig verlamd. 

Het heeft hem nooit belemmerd om veel en op hoog niveau te sporten. In januari liep hij de halve marathon van Egmond.

Actief in Beesd

Niels woont zijn hele leven in Beesd. Hij is in zijn woonplaats actief bij allerlei verenigingen, vooral bij VV Beesd. Vroeger als voetballer en nu als trainer van de jeugd en als scheidsrechter. Ook heeft hij aan wielrennen en tafeltennissen gedaan. Daar maakte hij altijd deel uit van wedstrijdselecties. Hij was zelfs reserve voor de Paralympische Spelen. Blijkbaar gaat hij altijd tot het uiterste met de sporten die hij beoefent. Hij besloot het wat rustiger aan te gaan doen en pakte het hardlopen op. Eerst wilde hij zichzelf testen en liep hij de zwaarste halve marathon van Nederland in Egmond. 

‘Kijk uit maar probeer het’

“Het is hoe mijn ouders mij hebben opgevoed. Ze zeggen altijd: kijk uit met wat je doet maar probeer het.” Dat de helft van zijn lichaam verlamd is kun je zien aan hoe Niels loopt. “Ik kan beter hardlopen dan gewoon wandelen”, zegt hij zelf. Hij accepteert dat hij voor wat betreft het sporten nu zijn grenzen heeft bereikt. Binnen de selecties waarin hij actief was leerde hij op eigen benen staan. “Daar heb ik geleerd hoe ik om hulp kan vragen, mijn verhaal kan doen als het om mijn beperking gaat. Hier in Beesd hoef ik niet uit te leggen wie ik ben en wat er aan de hand is.” 

Meedenker en ambassadeur

Sinds anderhalf jaar is hij lid van het Platform. “Echt heel mooi om te doen. Als ambassadeur maar ook om mee te denken bij problematiek, iets wat mijn vader als aannemer ook gebruikt. Ik kan meedenken over hoe je een gebouw toegankelijk maakt.” Niels hoopt dat in West Betuwe het Platform en hij in Beesd vaker gevraagd worden om advies te geven. “Nu ben ik gewoon overal en praat mee maar hoe mooi zou het zijn als we echt proactief uitgenodigd worden?”

West Betuwe Onbeperkt

Onder de rubriek West Betuwe Onbeperkt! schrijft het Platform Toegankelijk West Betuwe over hoe het in deze gemeente er voor staat met de fysieke en sociale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het onafhankelijk platform bestaat sinds 2020 uit een enthousiaste groep bewoners met en zonder beperking die activiteiten organiseert en aandacht vraagt voor het naleven van het VN-verdrag Handicap en de Lokale Inclusie Agenda. Ook meedoen? Kijk op www.toegankelijkwestbetuwe.nl

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden