• Het voedeslkastje staat in de Bernardstraat.
• Het voedeslkastje staat in de Bernardstraat. Foto: J.Wijngaard

Een voedselkastje in Haaften

Algemeen 1.374 keer gelezen

HAAFTEN • ‘Geef als je kunt, neem als je het echt nodig hebt’, is het motto van het voedselkastje dat sinds vier weken ter hoogte van de Bernhardstraat 18 staat. Vanuit de Hervormde gemeente van Haaften kwam het idee om hiermee dorpsgenoten te ondersteunen in hun dagelijkse levensbehoeften die daar zelf geen mogelijkheid voor hebben.

“Eind vorig jaar hadden we met de diaconie al hulp klaarstaan voor onze gemeenteleden, met betrekking tot de energiecrisis die ons allen overviel”, legt Dirk Bok uit. Dirk is scriba en diaken van de Hervormde gemeente in Haaften en geeft aan dat het zelfs binnen de eigen gemeente lastig is om hulp te bieden. “Veel mensen voelen schaamte bij dit onderwerp, het vraagt iets van mensen om over die drempel te stappen. Een voedselkast is anoniem en hiermee bereiken we niet alleen onze kerkelijke gemeente maar het hele dorp. Als diaconie willen we best financieel iemand bijstaan maar dan moeten we wel een naam hebben.”

‘Het is fijn dat het er is’

De bewoners die de voedselkast in hun voortuin hebben staan houden samen met de buren de kast in de gaten. Ze zorgen dat de houdbaarheid gecontroleerd wordt. Een buurman geeft aan dat hij regelmatig ziet dat mensen iets doneren. “Ik heb nog niet gezien dat er spullen worden uitgehaald, maar toch wisselt het assortiment. Ik denk dat ‘s avonds wanneer niemand het ziet de mensen komen om er iets uit te pakken. Het is fijn dat dit er is.” De eerste twee weken leek er weinig gebruik van te worden gemaakt maar de laatste twee weken begint het te lopen, geven betrokkenen aan. Voor het gebruik van het voedselkastje is een richtlijn opgesteld, maar het systeem is nagenoeg zelfvoorzienend als het gaat om donaties en wat eruit gepakt kan worden. 

‘Voor het hele dorp’

Doordat het voedselkastje voor het hele dorp is, hopen de initiatiefnemers dat ook het aanvullen gebeurt door iedereen uit het dorp die iets missen kan. Indien nodig springt de diaconie bij en ook wordt aandacht gevraagd om in de gaten te houden wat er in het kastje ligt. “We willen geen ‘vreemde’ spullen erin hebben, zaken die niet passen bij ons als kerkelijke gemeente zoals genotsmiddelen of bepaalde lectuur.” Ook zien de initiatiefnemers graag dat de zondagsrust gerespecteerd wordt, dus op zondag gaat er een zak over het kastje.

De diaconie maakt zich inmiddels ook op voor de komst van de Oekraïense vluchtelingen naar Haaften. “En we denken aan een tweede voedselkastje in een ander deel van het dorp. We zijn veel voorzieningen kwijt en op deze manier kunnen we door samen te werken toch nog veel aanbieden.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie