• Een vuilniswagen van de Avri.
• Een vuilniswagen van de Avri. Foto: Aangeleverd

Medewerkers Avri gaan staken vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen

Algemeen 567 keer gelezen

REGIO • Medewerkers van Avri leggen het werk neer van maandag 6 tot en met woensdag 8 februari. Dat betekent dat Avri in acht gemeenten in Rivierenland geen gft, papier, plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pdb) en restafval ophaalt of ondergrondse- en verzamelcontainers leegt. De drie dagen worden niet ingehaald. De milieustraten zijn op deze dagen ook gesloten .Inwoners hebben de mogelijkheid hun huishoudelijk afval tegen een verlaagd tarief zelf in te leveren op de milieustraten op de dagen voor en na de staking. 

De sector waarop de cao voor gemeenteambtenaren van toepassing is, telt volgens FNV ruim 187.000 werknemers. De bond stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Medewerkers van Avri geven gehoor aan de oproep van de vakbonden om het werk neer te leggen, na eerder vastgelopen onderhandelingen. Avri-directeur Walter Brouwer: ‘We kunnen dit belangrijke werk voor de samenleving alleen doen dankzij de inzet van onze medewerkers. We hebben de afgelopen dagen geprobeerd onze dienstverlening op de stakingsdagen beperkt voort te zetten, maar dat lukt ons helaas niet.’

Wat merken inwoners van de staking? 

Naar nu bekend is, heeft de staking in ieder geval tot gevolg dat Avri op 6, 7 en 8 februari geen gft en papier ophaalt in de acht gemeenten. De drie dagen worden niet ingehaald. De milieustraten zijn op deze dagen ook gesloten. 

Medewerkers kunnen tot maandagochtend 6 februari bepalen of ze meedoen aan de staking. Dat maakt dat Avri nog geen uitspraken kan doen over de overige dienstverlening zoals het legen van verzamelcontainers, of het ophalen van restafval en plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pmd). Op avri.nl en in de Avri-app is altijd de meest actuele informatie te vinden. 

De Avri vraagt inwoners om restafval en grondstoffen zoveel mogelijk in huis te bewaren en niet bij te plaatsen bij verzamelcontainers. Zo voorkomen we rommel en ongedierte op straat. 

15 februari landelijke demonstratie 

Op 15 februari is er een landelijke demonstratie in Utrecht. De verwachting is dat hier ook Avri medewerkers aan deelnemen. Avri probeert de gevolgen voor de dienstverlening op deze dag zoveel mogelijk te beperken en stelt de inwoners zo snel mogelijk op de hoogte via avri.nl en de Avri-app. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beweegroutes met QR-codes in Meteren en Asperen Algemeen 23 mrt., 17:40
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:06
Afbeelding
Schrijver Steven Verhorst uit Heukelum: 'Het borrelt in mijn hoofd altijd van de ideeën en die moeten eruit' Algemeen 23 mrt., 13:00