• Een impressie van de radar zoals volgens Defensie in Herwijnen moet komen.
• Een impressie van de radar zoals volgens Defensie in Herwijnen moet komen. Foto: Defensie

Meer vragen over de radartoren Herwijnen: ‘Je voelt aan alles dat dit niet in de haak is’

Algemeen 1.484 keer gelezen

HERWIJNEN • Het voorstel om de nieuwe radartoren van defensie in Herwijnen te plaatsen werd vrij snel door de Tweede Kamer behandeld. De Eerste Kamer blijkt anders in het voorstel van de Staatssecretaris te staan. Ook omdat de procedure inmiddels lange tijd in beslag neemt, moties zijn gepasseerd en verkiezingen zijn geweest.

De fracties van de SP en het CDA grepen de commissievergadering van vorige week aan om nog meer vragen te stellen. “Vragen stellen is een instrument dat ik heb maar er ligt hier een veel groter probleem”, zegt Eerste Kamerlid Rik Janssen. De antwoorden die de Staatssecretaris eind december naar de senatoren verstuurden leveren vooralsnog alleen maar meer vragen op. Ook de uit WOB-verzoeken geciteerde reacties van ambtenaren stemmen de Kamerleden niet positief.

‘Steeds duidelijker dat dit een onzorgvuldig proces is’

“Alles lijkt gericht op dezelfde uitkomst, voor Defensie is er blijkbaar maar één optie en dat is Herwijnen. Ze hebben geen alternatief voorhanden. Met de informatie die nu boven komt groeit alleen maar het wantrouwen”, zegt SP’er Janssen. De senator sprak in 2019 met het actiecomité in Herwijnen en kan de zaak niet meer loslaten. “Het wordt steeds duidelijker dat dit een onzorgvuldig proces is. Ik wil niet alleen maar de formele antwoorden maar een beeld krijgen waarom een bestuurder tot een besluit komt. Houd op met ontwijkende antwoorden geven. Regels die later zijn bedacht, zoals over het radarverstoringsgebied kun je niet op deze manier als argument gebruiken.”

“Dit is een doodlopende weg, omkeren is de oplossing’

Rik Janssen ziet nog een moeizaam en langdurig gevecht aankomen maar volgens hem moet de politiek hier zelf niet mee weg willen komen. “Je voelt aan alles dat dit niet in de haak is. De weg die nu gevolgd is loopt dood, de enige mogelijkheid om daar uit te komen is omkeren.” Voorlopig is het wachten op weer nieuwe antwoorden van Staatssecretaris van der Maat die vooral gericht zijn op: Moet de radar wel in Herwijnen komen? . “Alle informatie moet binnenkomen, tijd speelt geen rol meer. Als de oorlog in Oekraïne echt een serieuze factor was geweest om snel een radar te plaatsen stonden er nu wel ergens mobiele radars.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

• Rik Janssen, Eerste Kamerlid van de SP.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Beweegroutes met QR-codes in Meteren en Asperen Algemeen 23 mrt., 17:40
Afbeelding
'Voluit Leven' met mindfulness cursus start in Rivierenland Algemeen 23 mrt., 15:06
Afbeelding
Schrijver Steven Verhorst uit Heukelum: 'Het borrelt in mijn hoofd altijd van de ideeën en die moeten eruit' Algemeen 23 mrt., 13:00